Mailillakin oli repimässä 1.8t S3:sia jossa oli voimaa 30-40hevosvoimaa enempi kuin omassa savupannussa, niin loppunopeutta tuli muutama kilometri enempi. Samantehoiset taas jäi taakse, se mistä moinen johtuu, on mielenkiintoinen asia, enkä osaa vastata. Ehkä siitä väännöstä on jotain hyötyä sittenki?:)
No onneksi on meitä jotka ymmärtävät asiaa hieman syvällisemminkin, kuin se mitä dynolapussa lukee.
Ei sekoiteta tähän tehon matemaattista kaavaa, johon kuuluu vääntömomentti ja kulmanopeus, vaan otetaan esille se jonka 90% tuntuu unohtavan... raksuttaako, minkä olet unohtanut? eikö se olekaan vääntömomentti joka määrää? No ei se ole.
Olet unohtanut vaihdelaatikon, sen aparaatin, jossa on monen monta erilaista ratasta! Mikä on vaihdelaatikon tehtävä? No sen tehtävä on kertoa ja jakaa vääntömomenttia eri vaihteilla. Mitä? Voiko vääntömomenttia kertoa, eikö se moottorin kampiakselilla vaikuttava momentti olekaan sama renkaan kehällä? Ei...
Mutta vastaan nyt tuohon alkuperäiseen kysymykseen. Syy miksi autosi on nopeampi tuolla kyseisellä mittausvälillä, johtuu autosi välityksistä, vaihdelaatikkosi sattuu olemaan paremmin välitetty tuolle kyseiselle mitausvälille, ja siksi olet nopeampi. Jos mittausväli tuplattaisiin, voisi olla, että jäisit kauas taakse koska välityssuhde ei olisikaan sopiva enää tuohon mittaukseen.
Eli välityssuhde on asia, joka erottaa bensan ja dieselin, välityssuhteet kyseisissä laitteissa ovat aivan eri maailmoista, jonka takia edellämainittujen moottorien vääntömomentteja on hyödytöntä vertailla toisiinsa, koska ne eivät ole vertailukelpoisia.
Perinteisesti dieselit on välitetty huomattavasti lyhyemmiksi pienillä vaihteilla, jolloin niillä saadaan hyvä kiihtyvyys pienissä nopeuksissa. Kun nopeudet nousevat ja vaihdevälit harvenevat, illuusio dieselin rivakkuudesta alkaa katoamaan.
Hyvänä esimerkkinä toimikoot esim. ocun 2.0tdi dsg, kyseinen laatikko on satasen nopeudessa jo nelosvaihteella, kun vastaavasti bensa-autoissa ollaan vasta kolmosvaihteella vähän yli puolivälin. Kun nopeudet nousevat, dieselistä loppuu vaihteet ja joudutaan käyttämään pitkää välitystä, joka laskee kierrokset alas ja tehoa ei ole tarjolla. Samaan aikaan bensavehkeessä on vasta nelosvaihde ja kierrokset melko ylärekisterissä, tehoa on tarjolla aivan eri tavalla kuin dieselissä.. Ja tuossa oli esimerkki melko kärjistettynä, että älkää halkoko hiuksia, mutta tuosta saa käsityksen dieselin ja bensamoottorien suurimmasta erosta.
Pystytkö ajamaan samalla vaihteella 40 km/h millä voit ajaa sen 210? Kun tämä näkyy saaneen dieselkuskit hiljaiseksi
Valitsen tämän vielä uhriksi, koska tämä esimerkki on juurikin esimerkillinen kun puhutaan välityksistä. Matematiikalla tämäkin selviää...
Ajatellaan että kyseessä on diesel ja nopeutta 210kmh, kierroksia on tuolloin 4500rpm. Kun nopeutta on 40kmh samalla vaihteella, kierroksia on 860rpm. Eli diesel kävisi 40kmh nopeudessa tyhjäkäynnillä, siitä ei kovin rivakasti lähdetä liikkeelle kun vääntö on nollissa ja auto melkein sammumispisteessä.
Ajatellaan että kyseessä on bensa ja nopeutta 210kmh, kierroksia on tuolloin 6500rpm. Kun nopeutta on 40kmh samalla vaihteella, kierroksia on 1250rpm. Eli bensa kävisi 40kmh nopeudessa jo hieman paremmalla vetoalueella, turvallisesti tyhjäkäynnin yläpuolella.
Esimerkistä näemme hyvin mitä merkitystä on välityksillä ja laajalla kierroslukualueella. Bensa on kiistattomasti monikäyttöisempi laajemman vetoalueen ansiosta. Dieselillä voidaan eroa kuroa umpeen vain vaihdevälejä lyhentämällä, joka taas ei enää mahdollista tuollaista 40-210kmh vetoa samalla vaihteella.
Se sitten onko tuolla esimerkin nopeusalueella käytännön merkitystä, ei ole väliä, esimerkki vain tuo esille sen mikä on bensan ja dieselin ero, joka ei katoa mihinkään.. on nopeus mikä tahansa.