Mistä selville vanhan viskin arvo?
Valvoja: ffp jäsenet
Mistä selville vanhan viskin arvo?
Kaivelin tuossa kaappeja ja löysin avaamattoman pullon skotti viskiä vuodelta 1863. Doctors' Special nimeltään.
Mistäköhän sais selville pullon arvon ja että onko ihan tusina kamaa vai jotain harvinaisempaaki???
Ehkä tähän joitain muitakin vastaavia kyselyitä?
Mistäköhän sais selville pullon arvon ja että onko ihan tusina kamaa vai jotain harvinaisempaaki???
Ehkä tähän joitain muitakin vastaavia kyselyitä?
Jos on noinkin vanhaa, niin tuskin juomakelpoista. Tuonne vaan myyntiin, hinta varmaan tuollaiselle löytyy.
Niin no empäs tuotakaan tullut ajatelleeksi, että voisi olla firman perustamisvuosi tms. mutta mitään muuta vuosilukua ei pullostä löydy mistään päin.
No kuka tietää, on se baarikaapissa ainakin yli 20vuotta ollut...
http://img296.imageshack.us/img296/2519/img1402cd8.jpg
No kuka tietää, on se baarikaapissa ainakin yli 20vuotta ollut...
http://img296.imageshack.us/img296/2519/img1402cd8.jpg
-
- -
- Viestit: 572
- Liittynyt: 20.4.2004 22:11
Olen tietääkseni kerran nähnyt yli satavuotiaan pullon ja se oli "hieman" eri näköinen. Paukku ois maksanu muistaakseni 73 euroa, ja rehellisenä täytyy tunnustaa, etten edes muista oliko se viskiä vai konjakkia. Ei sitä kukaan saanut edes firman laskuun juoda, mutta tekihän se vaikutuksen tällaiseen Sandelsia litkivään maalaistolloon kun niitä juomia esiteltin. Olihan kyse kuitenki Chaîne des Rôtisseurs -kilvellä varustetusta ravintolasta.
Tuossahan lukee selvästi että perustettu 1863... Ja vielä näyttää olevan kyseinen merkki myynnissä ainakin ruotsalaisten alkossa hintaan 24 euroa per 0,7 litran pullo joten kovin suuresta harvinaisuudesta ei ole kyse...
Ensimmäinen vastaus kysymykseeni, eli ihan tusinaa on. Kiitos tästä ja saa lukita/poistaa tms.
Säilyvyydestä on moni huolissaan, miten pitkään pullon sisältö säilyy juomakelpoisena: avaamaton pullo säilyy normaaliolosuhteissa vuosia. Pulloa kannattaa säännöllisesti käännellä, että korkki pysyy kosteana. Jos haluaa maksimoida arvokkaan viskin säilyvyyden, korkki kannattaa sinetöidä. BTW, jokohan -95 ostamani Johnnie Walker Blue Label on mennyt huonoksi?
Kannattaskohan lopultakin tulla pois siltojen alta ja laatujuomien ääreen, sillä en muista koskaan edes kuulleeni Blue labelista.
Mites tämä kypsyttelyasia oikeastaan meneekään? Viskithän sekoitellaan useammasta viskitisleestä (käsittääkseni), että onko niiden kaikkien oltava mainostetun ikäisiä, vai tapahtuuko kypsyttely vasta tämän blandauksen jälkeen?
Se ja sama, jysäri se kai on joka näitä mieltymyksiä ohjaa, ja tietysti se miten hyvin viski kajahtaa huppuun. Kukaan hullu viinaa herkuttelumielessä juo.
No anoppi tietysti tilaa sen "viski-banaani-kolan" tai "lakkaviskin spraitilla", mutta eipä sitä Keijo-Markoa joraa kukaan muukaan täyspäinen selevitepäin.... :/
Mites tämä kypsyttelyasia oikeastaan meneekään? Viskithän sekoitellaan useammasta viskitisleestä (käsittääkseni), että onko niiden kaikkien oltava mainostetun ikäisiä, vai tapahtuuko kypsyttely vasta tämän blandauksen jälkeen?
Se ja sama, jysäri se kai on joka näitä mieltymyksiä ohjaa, ja tietysti se miten hyvin viski kajahtaa huppuun. Kukaan hullu viinaa herkuttelumielessä juo.
No anoppi tietysti tilaa sen "viski-banaani-kolan" tai "lakkaviskin spraitilla", mutta eipä sitä Keijo-Markoa joraa kukaan muukaan täyspäinen selevitepäin.... :/
Black Labelia kutsuimme tietyissä piireissä talousviskiksi -hieman vastaava päivittäistavara kuin sininen maito. Olen käyttänyt koskenkorvaa lasinpesunesteenäkin, mutta ei oikein kelpaa siihenkään, koska tukkii suuttimet. Heikkoon viskiin pätee vanha toteama:
"What´s in common with cheap whiskey and making love in a canoe?
They are both fucking close to water."
"What´s in common with cheap whiskey and making love in a canoe?
They are both fucking close to water."
Paitsi että se häviää, minipulloissa tuon huomaa selvästi.Tähän liittyen nyt vielä huomautus, että viski ei "vanhene" vaikka sitä piilottelisi siellä baarikaapissa jonkun sata vuotta.
Kannattaisi ehkä hieman tutustua tarkemmin asioihin. Blue Label on Johnny Walkerin ja poikien kallein sekoite, numeroituja pulloja harvinaisempia ja vanhimpia tisleitä, hinta lentokentällä 230usd/pullo. Sisältää jopa 60-vuotiaita tisleitä.Kannattaskohan lopultakin tulla pois siltojen alta ja laatujuomien ääreen, sillä en muista koskaan edes kuulleeni Blue labelista.
Tosin Green Label (15-vuotiasta) on enemmän meikäläisen makuun, Blue Label maistuu turhan terävältä. Gold Label (18-vuotiasta) on maultaan lähellä Green Labelia. Noissa on vielä sentään kunnon korkki ja ovat _mallasviskejä_, musta on jo selvästi huonompaa sekoitelitkua. Hyllyssä on kaikkia avattuna, tuli ostettua sellainen lajitelma kokeeksi.
Tuolta lisätietoja: http://en.wikipedia.org/wiki/Johnnie_Walker
Toki single malt -viskit, esim. Laphroaig ovat meikäläisen mieleen.
Ennemminkin kukaan ei juo laatuviskejä humaltumistarkoituksessa, siihen on sitten ihan muut aineet.Se ja sama, jysäri se kai on joka näitä mieltymyksiä ohjaa, ja tietysti se miten hyvin viski kajahtaa huppuun. Kukaan hullu viinaa herkuttelumielessä juo.
Viimeksi muokannut SS, 10.7.2008 9:35. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Mites tämä kypsyttelyasia oikeastaan meneekään? Viskithän sekoitellaan useammasta viskitisleestä (käsittääkseni), että onko niiden kaikkien oltava mainostetun ikäisiä, vai tapahtuuko kypsyttely vasta tämän blandauksen jälkeen?
Näinhän asia on vain blendujen kohdalla. Sinkulat erikseen.
Ittelle ei Walkerit ole koskaan oikein maistuneet. Islays tuotteet ovat lähempänä sydäntä varsinkin kun tuisku lyö autiotuvan hirsiseinään. Kesällä uppoaa taas Highlandin puolelta tulevat.
Onhan näistä viskeistä muuten topicikin joissain tuolla... missäs se olikaan...
edit: tuolla http://www.ffp.fi/bb/viewtopic.php?t=74233
Tähän liittyen nyt vielä huomautus, että viski ei "vanhene" vaikka sitä piilottelisi siellä baarikaapissa jonkun sata vuotta.
Paitsi että se häviää, minipulloissa tuon huomaa selvästi.
Se on se "enkelten osuus" se. Vanhenemisella tarkoitan nyt ihan muuta kuin pilalle menemistä, häviämistä tai huonontumista ;-)
Humaltumistarkoituksesta ja eräitten viskien viettelevyydestä on sellaista kokemusta, että eräitä merkkejä ei oikein enää uskalla ostaa (esim. Auchentoshan), koska pullon kerran avattuaan sisältö katoaa nieluun kuin linnunmaitoa litkisi. Eritoten huippujalkapallo ja hyvä viski ovat petollinen yhdistelmä -myös rouvan mielestä.
No mitenkäs erottaa toisistaan viskin ja pourponin? Etiketistä tietysti, kuten köknäkin ja präntinkin, mutta onkos olemassa muita keinoja?
Irlantilaisetkos sen parhaan viskin tiputtelevat, vaiko skotit? Eivät kai kanadialaiset? Jenkitkös ne sitä pourponia keittää? Jokohan piisais kysymykset? Venttaillaan nyt välillä tovi vastauksia ja kysellään sitten lisää.
Yhen tähen jallu on muuten maailman parasta "konjakkia", sanoo kuka mitä sanoo. :)
Irlantilaisetkos sen parhaan viskin tiputtelevat, vaiko skotit? Eivät kai kanadialaiset? Jenkitkös ne sitä pourponia keittää? Jokohan piisais kysymykset? Venttaillaan nyt välillä tovi vastauksia ja kysellään sitten lisää.
Yhen tähen jallu on muuten maailman parasta "konjakkia", sanoo kuka mitä sanoo. :)
Oletkos ikinä noita maistanut? On kyllä niin selvä makuero, että taatusti huomaa jos on molempia maistanut.No mitenkäs erottaa toisistaan viskin ja pourponin? Etiketistä tietysti, kuten köknäkin ja präntinkin, mutta onkos olemassa muita keinoja?
No skotit tietty, sieltähän wiski on saanut alkunsakin.Irlantilaisetkos sen parhaan viskin tiputtelevat, vaiko skotit?
Jep.Jenkitkös ne sitä pourponia keittää?
Jep :)Jokohan piisais kysymykset?
En ole tietoisesti maistanut viskiä ja pourponia vertailuparina, ja juon aina humalahakuisesti jos juon. Siinä eikun jiät helähtää, kun.... jne. :)
Että pitäs vissiin imasta joskus peräkanaa tuopillinen noita kumpaakin mieli havaita ero. Tänä perjantaina ostettu pourponi on varmaan aika saman makuista kuin ensi perjantaina ostettu viski - edellyttäen että ne imuroidaan kitusiin viikon välein. Näin siis oletuksena, en ole varma.
Eikä ne kysymykset vielä riitä, narraat. :)
Oho, heti perään bonuskysymys:
Mistäs raaka-aineesta valmistettu viski on sitä parasta viskiä, ja mista kaikesta sitä yleensä valmistetaan? Tai jos lähestytään aihetta toista kautta, niin saako kaikista mahdollisista sokerin kanssa käymisreaktion aikaansaavista perskeistä valmistetuista keltaisista viinaksista käyttää nimitystä "viski", vai onko tämä keittely jotenkin säädeltyä?
Viinakaupan 20€::n koppelonkuva-lamppuöljyt kyllä puhuvat mielestäni väkevästi sen puolesta, että viskiä saa valmistaa vaikka virtahevon kivipiirasta. :/
Että pitäs vissiin imasta joskus peräkanaa tuopillinen noita kumpaakin mieli havaita ero. Tänä perjantaina ostettu pourponi on varmaan aika saman makuista kuin ensi perjantaina ostettu viski - edellyttäen että ne imuroidaan kitusiin viikon välein. Näin siis oletuksena, en ole varma.
Eikä ne kysymykset vielä riitä, narraat. :)
Oho, heti perään bonuskysymys:
Mistäs raaka-aineesta valmistettu viski on sitä parasta viskiä, ja mista kaikesta sitä yleensä valmistetaan? Tai jos lähestytään aihetta toista kautta, niin saako kaikista mahdollisista sokerin kanssa käymisreaktion aikaansaavista perskeistä valmistetuista keltaisista viinaksista käyttää nimitystä "viski", vai onko tämä keittely jotenkin säädeltyä?
Viinakaupan 20€::n koppelonkuva-lamppuöljyt kyllä puhuvat mielestäni väkevästi sen puolesta, että viskiä saa valmistaa vaikka virtahevon kivipiirasta. :/
Mistäs raaka-aineesta valmistettu viski on sitä parasta viskiä, ja mista kaikesta sitä yleensä valmistetaan? Tai jos lähestytään aihetta toista kautta, niin saako kaikista mahdollisista sokerin kanssa käymisreaktion aikaansaavista perskeistä valmistetuista keltaisista viinaksista käyttää nimitystä "viski", vai onko tämä keittely jotenkin säädeltyä?
Viinakaupan 20€::n koppelonkuva-lamppuöljyt kyllä puhuvat mielestäni väkevästi sen puolesta, että viskiä saa valmistaa vaikka virtahevon kivipiirasta. :/
No ei saa. Sokeriahan ei missään vaiheessa viskiin lisäillä. Sokerin on oltava ohramaltaasta peräisin ja mäskäysvaiheessa syntynyttä.
Kysehän ei ole koppelosta vaan skotlannin kansallislinnusta, nummiriekosta. Lisäksi tuotakin Famous Grouse blended viskiä on useampaa eri sorttia, joista osa aika muikean makuista. Perus FG menee myös itselleni tuommoisena "jahtijuomana", jota tarjotaan kaatoryyppynä isommalle porukalle sitten päivän päätteeksi. Semmoisessa seurassa on turha tuhlata kossuvissymiehille mitään ihmeellistä.
Viskien erilaiset makuvivahteet johtuvat monesta eri syystä. Muunmuassa käytetystä :
- ohralaadusta
- vedestä (millaisen maan läpi vesi virtaa? Kaneranummet yms.)
- maltaiden kuivausmenetelmästä (turpeella tai muulla)
- tynnyrilaaduista (esim. Bourbon, cherry yms. tynnyrit)
- kypsytystynnyreiden sijainnista (merenranta, sisämaa...)
- alkoholin määrästä
- kypsytysiästä
- yms. lukemattomista syistä
Lisäksi tietysti blendujen maut tulevat siitä miten hyvin ne saadaan eri laaduista sekoitettua.
Tosin Green Label (15-vuotiasta) on enemmän meikäläisen makuun, Blue Label maistuu turhan terävältä. Gold Label (18-vuotiasta) on maultaan lähellä Green Labelia. Noissa on vielä sentään kunnon korkki ja ovat _mallasviskejä_, musta on jo selvästi huonompaa sekoitelitkua.
Mun käsityksen mukaan kaikki JWt on blendejä, ja kalliimmat myös todella ylihintaisia laatuunsa nähden.
Mun käsityksen mukaan kaikki JWt on blendejä, ja kalliimmat myös todella ylihintaisia laatuunsa nähden.
Kyllä blenditkin voi mallasviskejä olla. Mallasviski ei tarkoita yhtä kuin Single Malt. ...Vaikka SS varmaan Single Maltiksi noita parempia JW:itä luulikin, vai? Kaikki JW:thän ovat Blended-viskejä siis.
En luullut, pullojen kyljessä lukee selvästi "blended malt". Viljaviskiä noissa (gold, green, blue label) ei kuitenkaan ole seassa, vaan kyse on silti ihan mallasviskeistä.
Aiemmin jo mainitsin että on kyse sekoitteista:
Ilmeisesti ilmaisin itseäni epäselvästi, sekoite"litkulla" tarkoitin noita vilja-mallasviski-sekoituksia.
E: Todellakin ainakin tuo sininen on turhan kallista, maku ei ole missään suhteessa verrattuna hintaan. Kaikkea pitää kuitenkin kokeilla.
Aiemmin jo mainitsin että on kyse sekoitteista:
Blue Label on Johnny Walkerin ja poikien kallein sekoite, numeroituja pulloja harvinaisempia ja vanhimpia tisleitä, hinta lentokentällä 230usd/pullo. Sisältää jopa 60-vuotiaita tisleitä.
Ilmeisesti ilmaisin itseäni epäselvästi, sekoite"litkulla" tarkoitin noita vilja-mallasviski-sekoituksia.
E: Todellakin ainakin tuo sininen on turhan kallista, maku ei ole missään suhteessa verrattuna hintaan. Kaikkea pitää kuitenkin kokeilla.
-
- -
- Viestit: 2556
- Liittynyt: 3.9.2005 13:59
Arvon viskin maistelijat,
jos tässä yrittäisi perjantaina nautiskella viskin jaloista aromeista, niin mitä suosittelisitte tälläiselle vasta-alkajalle? Hinta/laatu-suhde rokkaa nyt.
Jos ensimmäiseksi viskiksi ostaa jotain todella pahaa, niin ei sitten ikinä tule viskiä maisteltua enempää.
JW Black Label?
Black Velvet?
jos tässä yrittäisi perjantaina nautiskella viskin jaloista aromeista, niin mitä suosittelisitte tälläiselle vasta-alkajalle? Hinta/laatu-suhde rokkaa nyt.
Jos ensimmäiseksi viskiksi ostaa jotain todella pahaa, niin ei sitten ikinä tule viskiä maisteltua enempää.
JW Black Label?
Black Velvet?
No ekaksi viskiksi ostaisin jotain pehmeää mallasviskiä, osa halvimman pään mallasviskeistä on ihan ok. Ei tuo Black Labelkaan ihan huono vaihtoehto ole, kyllä sitä juomaan pystyy.
Tiedoksi, täältä muuten löytyy Alkon epävirallinen hinnasto:
http://www.isokaato.com/hinnasto/
E: Noita Islayn saaren savuisia viskejä (esim. Laphroaig, Ardbeg) en ihan ekaksi viskiksi suosittelisi. Ovat aika tuhdin oloisia, osa tykkää, osa ei.
Tiedoksi, täältä muuten löytyy Alkon epävirallinen hinnasto:
http://www.isokaato.com/hinnasto/
E: Noita Islayn saaren savuisia viskejä (esim. Laphroaig, Ardbeg) en ihan ekaksi viskiksi suosittelisi. Ovat aika tuhdin oloisia, osa tykkää, osa ei.
Jos ei ole mitään tietoa mieltymyksistä, niin hyvä keskitie on Highlandin tuotteet. Vaikka nyt Highland Park 12 yo. EI SIIS highlind bird, vaan Park. Highlandin tuotteet on siinä mielessä hyviä valintoja, että ne sijoittuvat tuonne Speyside (usein Glen-etuliitteisiä, vaikkeivatkaan kaikki) ja Islay viskien välimaastoon.
Jos tiedät, että kaveri nauttii pimeistä syysilloista jolloin routa kovettaa jänkäpounut tai kun räntä lyö ikkunaan autiotuvalla, niin Islayn viskit on ainoa oikea valinta. Tai sitten Skyen saaren Talisker tai Islayn tynnyrivahvuudet. Nämä luovat tunnelmaa niihin ankarimpiin keileihin. Ardbegin TEN menee myös tähän kategoriaan.
Yksi hieno keskitien viski on myös Isle of Jura. Sitä tässä parhaillaankin siemaillaan. Sopii tällaiseen pikkuhiljaa lyhenevään kesäyöhön kun mennään kohti oikeaa vuodenaikaa - syksyä...
Jos tiedät, että kaveri nauttii pimeistä syysilloista jolloin routa kovettaa jänkäpounut tai kun räntä lyö ikkunaan autiotuvalla, niin Islayn viskit on ainoa oikea valinta. Tai sitten Skyen saaren Talisker tai Islayn tynnyrivahvuudet. Nämä luovat tunnelmaa niihin ankarimpiin keileihin. Ardbegin TEN menee myös tähän kategoriaan.
Yksi hieno keskitien viski on myös Isle of Jura. Sitä tässä parhaillaankin siemaillaan. Sopii tällaiseen pikkuhiljaa lyhenevään kesäyöhön kun mennään kohti oikeaa vuodenaikaa - syksyä...
Kun olet vakoillut, niin sitten alkon tilausvalikoiman kimppuun. Sieltä löytyy nykyään aika hyvin laatuviskejä. Tuolla tietoa, muttei viskejä.
Ei viskiä mutta itsellä on tommonen puteli, ei varmaankaan ihan viimeisentä huutoa? Ainoat tunnistetiedot ovat heikosti pullon alareunassa näkyvät luvut 10 ja 85. Ovat erillään toisistaan mutta meinaisko kuukautta ja vuotta? Korkissa lukee että pepsico inc purchase ny traden luvalla ja valmistaja sinerbrychoff pori ab b borg
Varmaan ei parane vanhetessaan tuo juoma ja tuo ilmeisesti on 80-luvulta koska itse en muista kyseisenlaisia pulloja? (syntyny -82)
Varmaan ei parane vanhetessaan tuo juoma ja tuo ilmeisesti on 80-luvulta koska itse en muista kyseisenlaisia pulloja? (syntyny -82)
No mikä siinä Highlandin Tipussa on vikana, "helppo" tisle ja nuppiin tämäkin tuntuu käyvän. Ferihegyn myymälästä ei ehtinyt muuta mukaan tempasta ;)
Ja koskaan en ole kokenut sitä kun tundra routii, mutta kun vilja tuleentuu niin siitä tuoksusta alkaa hormoonit hyrräämään :)
(kun on syntynyt skorpionin merkkiin niin sitä on mitä on)
Ja koskaan en ole kokenut sitä kun tundra routii, mutta kun vilja tuleentuu niin siitä tuoksusta alkaa hormoonit hyrräämään :)
(kun on syntynyt skorpionin merkkiin niin sitä on mitä on)
Noissa parikymmentä vuotta vanhoissa pepsi ja coca cola -pulloissa oli kyllä tyyliä, kun "etiketit" oli painettu suoraan lasipullon kylkeen, eikä mihinkään repsottaviin paperilappuihin.
Ja ikävä kyllä lasipulloistakin on tullut jonkin sortin harvinaisuus, vaikka nuohan maistuu parhaalta juurikin lasipullosta juotuna. Kokokin on sopivampi kuin puoli litraa.
Palaa sivulle “Yleinen - muut aiheet”
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa