Boolin valmistusohjeita
Valvoja: ffp jäsenet
Boolin valmistusohjeita
Eli haussa on booli ohjeita kesäjuhlaan? Mitä aineksia olette käyttäneet ja missä suhteissa? Vieraita on tulossa noin 70kpl. Minkä verran aineksia pitää varata? Kaikki eivät tietenkään juo ja toiset juovat muidenkin edestä...
Nimimerkillä: ensiviikolla vironpuolelta juomalastia hakemaan
Nimimerkillä: ensiviikolla vironpuolelta juomalastia hakemaan
-
- -
- Viestit: 671
- Liittynyt: 5.8.2003 20:57
-
- -
- Viestit: 671
- Liittynyt: 5.8.2003 20:57
Valkkari ja normaali kirkas on tosiaan paljon parempaa kuin pirtu. Naapurin kanssa tehtiin joku aika sitten kaksi reilumpaa satsia boolia, ensimmäiseen tuli 80 prosenttista vodkaa ja toiseen 40%, muuten samat määrät viiniä, spriteä, vissyä ja mehuja, laimeampi booli teki kauppansa huomattavasti paremmin makunsa ja juotavuutensa takia.
-
- -
- Viestit: 16030
- Liittynyt: 23.7.2003 9:30
- Viesti:
Jos jäynän haluat tehdä, sekoita 38-40% alkoholia, esim. Viru Valge ja kerma-/toffee-/kaakaolikööriä. Isoja jääpaloja, näyttää hyvältä. Jengi vetää ihan simona karkkijuomaa, sitten tulee ylläri...
Sekoitussuhde alkoholi 2/3osaa, likööri 1/3osaa.
Vodkaa, karpalomehua, sprite/ kivennäisvesi. Riippuu pitääkö kuivasta vai makeasta. Hieman mustikkaa väriksi. Vodka antaa alkoholin makua pienempinä annoksina, joten ei mene niin paljoa. Voit tehdä laimeanpia sekoituksia.
Samalla voi tehdä alkoholittoman version, ei pahemmin eroa toisistaan. Loput voit juottaa illan päätteeksi alkoholillisena.
Käytä kesällä boolissa isoja jääpaloja, jäähdyttävät paremmin eikä sulaessaan vesitä juomaa. Jäähdytä juoma ennen esillelaittoa, säilyy viileänpänä pitempään.
Hoida esille pienempiä annoksia kerralla, joten voit vähentää alkoholin määrää illan edetessä. Kukaan ei putoa, eikä tule sitä känniärinää.
Riippuu siitä onko muuta juomaa tarjolla ja juhlien rakenteesta, boolia voit varata alkoholillisena 6-7,5dl/hlö. Alkoholitonta 1,5-2dl/hlö.
Hanki pieniä pikareita, ei puolenlitran muovituoppeja. Laske että boolimaljalla käydään ainakin kahdesti. Kohteliaisuussyistä. Lasia kuitenkaan ei oteta täyteen vaan 2/3 tasoon.
Jos olutta tarjoat, hanki jotan "kevyttä" lageria. Muista myös alkoholiton versio, jos on kuuma päivä, ihmiset arvostavat tätä (autoilijat)...
Siideri, ota kuivaa ja makeaa 60/40. Omena/päärynä. Ei mitään ananas tms. teinijuomia.
Mahdollinen viini tarjoiltuna ruoan kanssa. Varattava myös puna- ja valkoviiniä "seurustelujuomaksi". Valkkaria voi olla kesällä enemmän. Sopivat lasit myös näihinkin... Ja mielellään tavoitelämpötila juomille.
Tarjoile juomat ehdottomasti kylminä.
Lonkeroa älä tarjoile. Ihmiset alkavat helpoiten oksentamaan siitä!!! Kuten myös jos juomat on lämpöisiä!!!
Laita mietojen juomien tarjoilupisteen viereen tarkoitukseen sopivia "laseja". Tilavuudeltaan 0,33. Ihmiset juovat hitaammin. Vähentää lieveilmiöitä.
Juotavaa hanki laskelmien mukaan ja + 10%. Kyllä se jossainvaiheessa katoaa...
Ja muista. Varaudu aina kaikkein yllätyksellisimpään...
Kaikista helpoin jos saat paikalle jonkun juomavastaavaksi, selvinpäin. Kun juomille on "baarimikko", homma pysyy paremmin hallinnassa, eikä ylilyöntejä tule niin helposti.
Sekoitussuhde alkoholi 2/3osaa, likööri 1/3osaa.
Vodkaa, karpalomehua, sprite/ kivennäisvesi. Riippuu pitääkö kuivasta vai makeasta. Hieman mustikkaa väriksi. Vodka antaa alkoholin makua pienempinä annoksina, joten ei mene niin paljoa. Voit tehdä laimeanpia sekoituksia.
Samalla voi tehdä alkoholittoman version, ei pahemmin eroa toisistaan. Loput voit juottaa illan päätteeksi alkoholillisena.
Käytä kesällä boolissa isoja jääpaloja, jäähdyttävät paremmin eikä sulaessaan vesitä juomaa. Jäähdytä juoma ennen esillelaittoa, säilyy viileänpänä pitempään.
Hoida esille pienempiä annoksia kerralla, joten voit vähentää alkoholin määrää illan edetessä. Kukaan ei putoa, eikä tule sitä känniärinää.
Riippuu siitä onko muuta juomaa tarjolla ja juhlien rakenteesta, boolia voit varata alkoholillisena 6-7,5dl/hlö. Alkoholitonta 1,5-2dl/hlö.
Hanki pieniä pikareita, ei puolenlitran muovituoppeja. Laske että boolimaljalla käydään ainakin kahdesti. Kohteliaisuussyistä. Lasia kuitenkaan ei oteta täyteen vaan 2/3 tasoon.
Jos olutta tarjoat, hanki jotan "kevyttä" lageria. Muista myös alkoholiton versio, jos on kuuma päivä, ihmiset arvostavat tätä (autoilijat)...
Siideri, ota kuivaa ja makeaa 60/40. Omena/päärynä. Ei mitään ananas tms. teinijuomia.
Mahdollinen viini tarjoiltuna ruoan kanssa. Varattava myös puna- ja valkoviiniä "seurustelujuomaksi". Valkkaria voi olla kesällä enemmän. Sopivat lasit myös näihinkin... Ja mielellään tavoitelämpötila juomille.
Tarjoile juomat ehdottomasti kylminä.
Lonkeroa älä tarjoile. Ihmiset alkavat helpoiten oksentamaan siitä!!! Kuten myös jos juomat on lämpöisiä!!!
Laita mietojen juomien tarjoilupisteen viereen tarkoitukseen sopivia "laseja". Tilavuudeltaan 0,33. Ihmiset juovat hitaammin. Vähentää lieveilmiöitä.
Juotavaa hanki laskelmien mukaan ja + 10%. Kyllä se jossainvaiheessa katoaa...
Ja muista. Varaudu aina kaikkein yllätyksellisimpään...
Kaikista helpoin jos saat paikalle jonkun juomavastaavaksi, selvinpäin. Kun juomille on "baarimikko", homma pysyy paremmin hallinnassa, eikä ylilyöntejä tule niin helposti.
-
- -
- Viestit: 16030
- Liittynyt: 23.7.2003 9:30
- Viesti:
Oma suosikki on Dr.Pepper -booli. Tosin se ei ole kauheen iloisen väristä...
Nimestään huolimatta siinä ei kyseistä ainetta ole pisaraakaan, maistuu vaan vähän samalta.
1 osa viinaa
0,75 osaa väkevää kirsikkaviiniä (Chymos Kirsikka http://www.alko.fi/tuotteet/fi/002623 )
3 osaa colaa
ehkä vichyä (nimenomaan "the" vichyä eikä mitään hiilihapottomia bonakvoja) jos ei ole tarpeeksi hiilihappoista.
Suhteita en ihan tarkkaan muista kun tuota säädeltiin illan mittaan ja känniin ainakin tuli.
Nimestään huolimatta siinä ei kyseistä ainetta ole pisaraakaan, maistuu vaan vähän samalta.
1 osa viinaa
0,75 osaa väkevää kirsikkaviiniä (Chymos Kirsikka http://www.alko.fi/tuotteet/fi/002623 )
3 osaa colaa
ehkä vichyä (nimenomaan "the" vichyä eikä mitään hiilihapottomia bonakvoja) jos ei ole tarpeeksi hiilihappoista.
Suhteita en ihan tarkkaan muista kun tuota säädeltiin illan mittaan ja känniin ainakin tuli.
Jos ja kun niiden jäiden sulaminen booliastiaan ketuttaa, voi booliastiaksi hommata ihan oikean booliastian. Niissä on "kaksoispohja", eli ekaan pohjaan laitetaan jäät, toinen pohja jäiden päälle, ja tähän päällimmäiseen pohjaan tehdään itse booli. Tällöin jäistä sulava vesi ei pilaa boolia. Toki voihan tee-se-itse miehenä tehdä jäätä pakastuspussiin ja laittaa sitten se jää pusseineen päivineen booliastiaan. Ei vaan ole kovinkaan nätin näköistä. Toki voihan siihen pakastuspussin veteen laittaa jotain elintarvikeväriä, niin saapi hivenen erikoisemmän näköisiä jääpaloja.
Tuossa juhannuksena tein mansikka-margarita poolia ja meni kyllä kaupaksi hyvin. Tosin salakavalaa ainetta kun tequila on kuitenkin aineksena
Tässä satsi 4 henkilölle joten siitä sitten kun kertoo vain ainekset useammalla niin booli olla valmis.
Ensiksi tehosekoittimessa 1L mansikoita murskaksi, 1dl tequilaa, 0,5dl cointreau likööriä, lime/sitruuna mehua yhden hedelmän verran ja 2rkl sokeria.
Hyvää on.
Tässä satsi 4 henkilölle joten siitä sitten kun kertoo vain ainekset useammalla niin booli olla valmis.
Ensiksi tehosekoittimessa 1L mansikoita murskaksi, 1dl tequilaa, 0,5dl cointreau likööriä, lime/sitruuna mehua yhden hedelmän verran ja 2rkl sokeria.
Hyvää on.
Aihetta sivuten, kokeilemisen arvoinen drinkki, tai voihan sen myös tehdä isompana..
"Cabriolet"
Lasi: 0,5l tuoppi
1. pohjalle 4-5kpl lime siivuja
1-2 tee-lusikallista sokeria
->murskataan
2. 4cl vodkaa
3. tuoppi täyteen jäämurskaa
4. valutetaan päälle 0,33l omenasiideri
Suomeksi, Caipiroska ja päälle omenasiideri.
"Cabriolet"
Lasi: 0,5l tuoppi
1. pohjalle 4-5kpl lime siivuja
1-2 tee-lusikallista sokeria
->murskataan
2. 4cl vodkaa
3. tuoppi täyteen jäämurskaa
4. valutetaan päälle 0,33l omenasiideri
Suomeksi, Caipiroska ja päälle omenasiideri.
Tuolla on drikkien ja boolien ohjeita http://www.paallikko.com/baarikaappi/ NAM :)
80% Viru Valgeeta on ollut tapana laimentaa vedellä 50/50-suhteessa ja antaa seistä muutama vuorokausi. Sen jälkeen käytössä on sopivaa 40-prosenttista. Vettähän on Virosta turha raahata :)Johtuu ihan siitä että noi vahvat ei tahdo oikein sekoittua, sitä boolia pitää vähä hämmennellä vähän väliä.
Edit: Joskus on tullut tehtya boolia seuraavalla kaavalla:
- Sopiva tujaus tuota edellä mainitsemaani seosta
- Kotitekoista punaviiniä pullo
- Jotain punaista mehua (esim. karpalo)
- Hieman vissyä keventämään seosta
Ei limeä, yök :(
Viimeksi muokannut SS, 10.7.2007 18:47. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Omista poikamiehen hautajaisista, seuraavanlainen booliohje:
0,75 l valkoviiniä
0,75 l väkevää viiniä tms. (esim. vadelmakossu)
0,5 l viinaa (meillä 40%)
1,5 l limua (esim. spirte)
1,5 l vichyä
raparperijäätä (isoja paloja)
pakastemansikoita ja/tai -vadelmia
Eli miltei perinteinen mansikkabooli, jossa suhteet kohdallaan... Ainakin vierailla oli hauskaa... :)
Ja kun ohje on pullo kutakin/satsi, niin on todella nopea valmistaa kaiken sählingin keskellä...
0,75 l valkoviiniä
0,75 l väkevää viiniä tms. (esim. vadelmakossu)
0,5 l viinaa (meillä 40%)
1,5 l limua (esim. spirte)
1,5 l vichyä
raparperijäätä (isoja paloja)
pakastemansikoita ja/tai -vadelmia
Eli miltei perinteinen mansikkabooli, jossa suhteet kohdallaan... Ainakin vierailla oli hauskaa... :)
Ja kun ohje on pullo kutakin/satsi, niin on todella nopea valmistaa kaiken sählingin keskellä...
-
- -
- Viestit: 572
- Liittynyt: 20.4.2004 22:11
Otetaan semmoinen n. 5 litran astia ja asetetaan se pöydälle tukevasti (laitoja on hyvä olla ettei hölsky liikaa)...
Tämän jälkeen kaadetaan astian pohjalle 2 kpl 0,7l Leijonaa tai Kossupulloa. Tämän jälkeen lisätään noin puoli pullollista Passoa ja yksi kokonainen pikkupullo Cointreauta viinan makua taittamaan. Lantringiksi laitetaan light spriteä pari 1,5 litran pulloa ja jos ei halua boolista liian makeaa, voi toisena lantrauspullona käyttää vaikka Vichyä.
Jääpalat kannattaa varata omaan erilliseen kulhoonsa josta käyttäjä voi omin neuvoin käydä hakemassa palat kuppiinsa ennen boolimaljalle suuntausta.
Tämän jälkeen kaadetaan astian pohjalle 2 kpl 0,7l Leijonaa tai Kossupulloa. Tämän jälkeen lisätään noin puoli pullollista Passoa ja yksi kokonainen pikkupullo Cointreauta viinan makua taittamaan. Lantringiksi laitetaan light spriteä pari 1,5 litran pulloa ja jos ei halua boolista liian makeaa, voi toisena lantrauspullona käyttää vaikka Vichyä.
Jääpalat kannattaa varata omaan erilliseen kulhoonsa josta käyttäjä voi omin neuvoin käydä hakemassa palat kuppiinsa ennen boolimaljalle suuntausta.
-
- -
- Viestit: 776
- Liittynyt: 7.8.2003 21:28
Yks hyvä konsti noihin jääpalahommiin on semmonen, että ostaa sopivaksi katsomiaan tuoremehutötsiä, ja iskee pakkaseen. Sitten kun alkaa boolin valmistus, niin ei muuta kun veitsellä leikaten mehupurkki jääpalan päältä pois ja astiaan. Ei ainakaan kukaan omi sitä jääpalaa, ja antaa makua booliin. :)
-
- -
- Viestit: 16030
- Liittynyt: 23.7.2003 9:30
- Viesti:
Palaa sivulle “Yleinen - muut aiheet”
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 19 vierailijaa