Asuntovaunua hankkimassa

Yleiset ei-autoaiheiset jutustelut, kuten tietokoneet, muurahaisten karkoitukset ja muut :)

Valvoja: ffp jäsenet

Sami J.
-
Viestit: 470
Liittynyt: 12.4.2007 18:07

Asuntovaunua hankkimassa

ViestiKirjoittaja Sami J. » 15.5.2010 20:59

Tuli ajankohtaiseksi hommata jonkinnäköinen vaunu pesueen reissuihin. Tutulla olis myynnissä siisti
-00 LMC Luxus 620, ja mitään noista tietämättä ihastuttiin emmännän kanssa tuohon.
Nyt kaipaisin käyttökokemuksia yms. tietävämmiltä.

Mitä vaunuun yleensä tulee käyttökustannuksia? Katsastukset, vakuutukset, muuta?
Mitä maksaa talvisäilytys, ja mistä semmoista voi kysellä? (Ei paikkaa pitää itse)
Mitä vaunun ostajan kannattaa tarkastaa? Voiko jostain päätellä vaunun kuntoa?

Suositelkaa merkkiä/mallia, perhe käsittää 2 aikuista ja 2 lasta, ja tilaa mielellään paljon. Vaunu tulee reissukäyttöön, eli onko tuollainen 8m pitkä kärry ikävä siirreltävä?
Vetoautona lastutettu farmari-TDI.

T1mo
-
Viestit: 156
Liittynyt: 6.4.2007 19:22

ViestiKirjoittaja T1mo » 15.5.2010 22:17

Itellä ei varsinaista kokemusta vaunujen kanssa pelaamisesta ole muutakuin että pienempänä porukoiden kanssa kesäisin sen kanssa reissattiin. Vaunu löytyy vieläkin merkiltään kafi jostain 80-luvun alkupuolelta. Kokoa ja painoa piisaa sen verran että mieluiten sitä kiskoo jollain maasturilla tms, mutta nykyään nuo taitavat olla huomattavasti kevyempiä kapistuksia vetää.
Kustannuksista en osaa muuta sanoa, kuin että katsastus taitaa olla joka toinen vuosi??

Mitä vaunusta tulisi tarkistaa? Mitä nyt itselleni tulee mieleen niin seuraavat
-kaikkien laitteiden toiminta
-ikkunoiden tiivisteet etteivät vuoda vettä sisään. Ei varmaankaan ongelma noin uudessa.
-jarrut ja valot (näitä saa varmasti silloin tällöin herkistellä?)
-mitenkä vaunu tulee perässä

Tuskin tuo siirtely tuottaa suurempia ongelmia kun käyttää hieman järkeä sen kanssa liikkumisessa eikä tunge sen kanssa kaupunkiin tms.. Tietty nuo ovat hieman ilkeitä peruuttaa esim. kulmaan. Tässä hommassa alennusvaihteesta on iso apu mutta kait sen ilmankin saa ;).. Me ainakin pyrittiin aina ajamaan vaunu paikalleen etuperin jos mahdollista.

Random Hero
-
Viestit: 50
Liittynyt: 3.10.2004 20:28

ViestiKirjoittaja Random Hero » 15.5.2010 23:58

Itselläni on tuollainen vaunu ollut käytössä muutaman vuoden -> http://www.nettikaravaani.com/knaus/eifelland/1309832 HUOM! ei siis tämä sama vaunu vaan vastaava...

Vaikka kyseessä onkin ns. halpisvaunu, niin silti hyvin riittää kalareissujen mökiksi. Usein mukana on vaimon lisäksi 2 lasta ja 2 koiraa ja hyvin on mahduttu. Takana on lapsille kerrossänky ja edessä kiinteä parisänky. Hätävaraksi ruokapöydästä saa laskettua parisängyn. Pakkasellakin on hyvin lämpöä riittänyt, kun lisäksi on lattialämmitys.

Vakuutus ei ole paha verrattuna asuntoautoon ja talvisäilytyksestä en osaa sanoa, kun itselläni on talli vaunulle. Täällä päin talvisäilytyksessä on käytetty lentokentän halleja...

Minulla tälläinen yhdistelmä , joka ei minusta ole ollenkaan huono reissuhommissa. Hiukan kun ottaa selvää reitistä etukäteen ja treenaa peruuttamista... Itsekin ajelen aina kun mahdollista "puskaparkkeihin" ja liikun paikasta toiseen. Kuva

Ripa
ffp jäsen
Viestit: 642
Liittynyt: 27.7.2003 10:38

ViestiKirjoittaja Ripa » 16.5.2010 11:11

Itsellä iski myös tarve saada vaunu muutama vuosi sitten, en tiedä miksi? Ensimmäinen vaunu oli pieni Hobbyn kokonaismassaltaan 1100kg '87 vuosimallin vaunu, jolla reissattiin pari kesää kunnes iski kuume saada vähän uudempi ja isompi kun koiriakin on. Tällä hetkellä pihassa on Knaus Sudwind 500 TF joka on tuota edellistä n.2m pidempi ja painoa 1500kg, mutta on sillä tuplaten mukavampi matkustellakkin. Tällä hetkellä on kova kuume vaihtaa vaunu matkailuautoon, siten emäntäkin pääsisi yksinään tuolla liikkumaan koiraharrastuksiensa perässä.

Yleensähän suositellaan että ensimmäisen vaunun ostaja vuokraisi vaununsa jotta saisi tuntumaa onko se vaunuilu se juttu ja vähän saisi käsitystä minkälaista vaunua sitä ostellaan. Lapsiperheissä ei varmasti ole haittaa että on vähän enemmän tilaa ja moni tykkääkin ns. lastenhuone malleista joissa on kerrossängyt lapsille. Pohjaratkaisuja ja varusteluahan on pilvin pimein nykyajan vaunuissa, itsekkään en oikein tiedä mitä kaikkea noihin saa.

Käyttökustannukset on omasta mielestä kohtuulliset vaikka meilläkään tuolle vaunulle ei tule oikeastaan käyttöä kuin kesäisin. Käyttökustannuksia oikeastaan on vakuutukset, katsastus (joka toinen vuosi), kaasupullot (meillä menekkin on ollut yksi 11kg pullo kesässä a' n.20€ pantilla), kasettivessan aineet yms. pien tarvikkeet. Puhutaan vuositasolla muutamasta sadasta eurosta. Isompia kuluja varmaan on sitten huollot jos niille tulee tarvetta mutta tuntuu olevan aika varmoja vehkeitä ja sen mitä itse olen joutunut vanhempaa vaunua korjailemaan niin onnistuu ihan itsekkin. Tosin kaasulaitteiden huollossa suosittelen ammattilaisten apua. Talvisäilytyksestä en itsekkään oikein tiedä kun oma vaunu on talvet pihalla katoksessa.

Kannattaa tietysti huomioida myös että jos yhdistelmän auto + vaunu paino ylittää 3500kg niin vaaditaan se pikku e ajokorttiin ja muutenkin katsella vähän sinne rekisteriotteeseen mitä sillä vetoautolla saa vetää. Tiedän että osaa ihmisestä ei paljon nuo seikat kiinnosta mutta itse pidän sitä ainakin tärkeänä kun tietää että siellä auton takana on kiinni se 1500kg liikuteltavaa massaa niin mitä tapahtuu jos?!

Tuolleinen 8m vaunu on jo ekaksi vaunuksi aika pitkä, itselläkin tuon meidän Caravelle + vaunun yhdistelmä n.12m on aikamoinen liikuteltava jossain kaungissa tai ahtaammilla teillä. Siinä oppii jo ennakoimaan ja kurkkimaan taustapeileistä aktiivisesti.

Ei muuta kuin vaunuilemaan.

juksii
-
Viestit: 331
Liittynyt: 11.8.2005 17:12

ViestiKirjoittaja juksii » 16.5.2010 11:42

Tässä vuoden vaunuilleena voin hiukan antaa vinkkiä.

Kaasujen koeponnistus olisi hyvä tehdä. Ei ole pakollinen, mutta oman turvallisuuden kannalta kannattaa ehdottomasti.
Kosteusmittaus. Ei maksa paljoa ja kertoo vaunun kunnosta aika paljon.
Korisaumojen kunto. Yleensä jotain sikamassan tapaista. Pitäisi (kuulemma) vaihtaa joskus kun tahtovat rapistua.
Vesijärjestelmä kannattaa käydä läpi ettei vuoda minkään kaapin takana. Samoin lämmitys, että lämmintä tulee eikä mistään kuulu mitään ylimääräisiä ääniä.

Ei toi vaunu nyt kovin iso ole. Meillä on ensimmäinen vaunu Soliferin S9, pituutta 8 metriä. Ihan juhlallinen yhdistelmä Caravellen kanssa. Rohkeasti vain kokeilemaan. Kannattaa jossain isolla parkkiksella tai muussa sopivassa paikassa hiukan harjoitella kuinka vaunu kääntyy. Isoa vaunua on kuitenkin varsin helppo peruuttaa kun se on niin rauhallinen liikkeissään. Mutta kulmaan peruutuksen vaatima tila on ainakin aluksi iso yllätys. Nokka kiertää aika kaukaa kun peruuttelee. Samon eteenpäin ajaessa vaunun perä käy aika kaukana kun kääntyy. Ei mikään ongelma edes kaupungissa kun vain tietää asian. Rauhallisesti hyvä tulee.
Volkkareiden kanssa suurin ongelma on kytkimen kestävyys. Varsinkin kun peruutellaan isoa/painavaa vaunua märällä nurmikolla. Saattaa ottaa kytkin lämpöä aika herkästi.

Jani.K
-
Viestit: 680
Liittynyt: 26.11.2005 13:53

ViestiKirjoittaja Jani.K » 16.5.2010 14:11

Myyjän tekemä kosteusmittaus ennen myyntiä on lähinnä huonovitsi. Noissa saa olla tarkkana ettei oo homeessa.

juksii
-
Viestit: 331
Liittynyt: 11.8.2005 17:12

ViestiKirjoittaja juksii » 16.5.2010 15:20

Myyjän tekemä kosteusmittaus ennen myyntiä on lähinnä huonovitsi. Noissa saa olla tarkkana ettei oo homeessa.


Toi on joissain tapauksissa kyllä aika totta. Kosteus ei kuitenkaan kerro homeesta välttämättä mitään. eikä se että kosteutta ei juuri sillä hetkellä satu olemaan.

Mutta jotenkin pitäisi pystyä toteamaan että onko seinärakenne terve ja kosteusmittaus luotettavassa paikassa on yksi vaihtoehto.

Jani.K
-
Viestit: 680
Liittynyt: 26.11.2005 13:53

ViestiKirjoittaja Jani.K » 16.5.2010 20:11

Tuosta kosteusmittauksesta sen verran, muutama vuosi sitten ihmettelin että automaalaamon viereisellä pihalla sivussa oli muutamia asuntovaunuja, maalarikaverini tuumasi vaan että heillä on tarpeeksi iso "uuni" johon sopii kuivamaan. arvatenkin sen jälkeen tehdään kosteusmittaus.

Nespa
-
Viestit: 109
Liittynyt: 23.7.2003 12:45

ViestiKirjoittaja Nespa » 16.5.2010 21:17

Itellä vuoden -86 Solifer Artic, joka toimittaa kesämökin virkaa, eli ei ole pahemmin perässä roikkunut. Vanhahan se on mutta ajaa asiansa enemmän kuin hyvin, eikä maksanu paljon. :)

No kuitenkin tuon kaasujen koeponnistuksen joku mainitsikin, kannattaa ehdottomasti teettää. Kosteuden voi monesti todeta sisäpuolen seinistä ihan koputtelemallakin. Moni uudempikin vaunu saattaa olla kostea ja jos kosteutta on jo kerinnyt enemmänkin kertyä, niin koputtelulla löytyy oikein pehmeät paikat hyvinkin. Kaikki nurkat on kosteudelle eniten alttiita, kannattaa käydä läpi katosta lattiaan. Pyydä, että myyjällä on sellainen tilanne, että kaasua on pullossa, että pääset kokeilemaan kaikki kaasuvehkeet. Myytävissä vaunuissa on usein tyhjät pullot. Toki myös kaiken pitää sähkölläkin toimia. Kun kokeilet että kaikki vehkeet toimii, niin muista kokeilla jääkaapin toimivuus.

Tuolta saat melkein ongelmaan kuin ongelmaan vastauksen ja kokemuksia on monenlaisista vaunuista.

http://karavaanari.info/index.php

lasses
-
Viestit: 607
Liittynyt: 25.8.2003 15:27

ViestiKirjoittaja lasses » 18.5.2010 8:22

Vaunun ostoon mun mielestä sopii samat periaatteet kuin autonkin ostoon: osta siisti ja hyvin pidetty vaunu. Selvitä historia, vuokravaunuun ei kannata sekaantua.

Jos ei ota kuin pakollisen vakuutuksen niin se on muutama kymppi vuodessa.

LMC on laadukkaan vaunun maineessa, ittellä tuosta merkistä ole kokemusta, mutta uskoisin sen olevan hyvä kampe.

Noi kosteusmittaukset on vähän kuin joulupukki, osa niihin uskoo ja osa ei. Itse uskon enemmän omiin silmiini ja nenääni. Jällleen se siisteys ja historia kuinka on pidetty....

Korjauskulut vaunuissa ei ole suuria normaalioloissa. Kaasut kannattaa käydä tarkistuttamassa 1-2 vuoden välein. Jos on vuotoilmaisin niin kerran 2 vuodessa riittää. Renkaita kannattaa vaihtaa noin 5 vuoden välein. Räjähtänyt rengas vaunun alla tekee sen verran suuren tuhon, että ei kannata säästää. Pesua ja yleistä kunnossapitoa kannattaa harrastaa.

Jos ei muuta säilytyspaikka löydy niin läheisen leirintäalueen kausipaikka voi olla yks vaihtoehto. Hallipaikat on välillä vaikeita löytää. Hintaa en osaa sanoa, riippuu niin missä päin Suomea ollaan ja kuinka rytönen halli.


Palaa sivulle “Yleinen - muut aiheet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa