Ammattikorkeeseen?

Yleiset ei-autoaiheiset jutustelut, kuten tietokoneet, muurahaisten karkoitukset ja muut :)

Valvoja: ffp jäsenet

Tapsala
-
Viestit: 510
Liittynyt: 22.8.2006 18:01

Ammattikorkeeseen?

ViestiKirjoittaja Tapsala » 30.3.2009 23:21

Eli, kevään haku on nyt käsillä ja muutama ala olis mikä kiinnostas ja haluaisin kuulla muiden vastaavien linjojen käyneiden kommentteja linjoista. Eli linjat jotka minua kiinnostaa:
- Lentokonetekniikka
- Kone- ja laiteautomaatio
- Automaatiotekniikka
- Tuotantotalous

Jotenkin tuo lentokonetekniikka kiehtoo, kun en siitä mitään tiedä etukäteen :D

Kaikkia noita edellämainittuja aloja on mahdollista opiskella täällä Tampereella, yllätys yllätys TAMK:ssa, eli eritoten tuossa koulussa käyneiden kommentit kiinnostaa, mutta ei muutkaan kaupungit oo poissuljettuja vaihtoehtoja...

Pohjana mulla on ammattilukio, joka loppuu tänäkeväänä, amiksesta valmistun automaatioasentajaksi. Amiksesta tulen saamaan erittäin hyvät paperit ja lukiostakin läpi mennään, joten matikan ja fysiikan asiat on suurinpiirtein hanskassa...

Teemu M
-
Viestit: 1964
Liittynyt: 12.12.2003 12:44

ViestiKirjoittaja Teemu M » 31.3.2009 7:15

Ite olin koneautomaatio-puolella täällä Turussa. Valmistumisen jälkeen ei oikein koskaan kiinnostanut nuo automaatio-inssin hommat, niin en sen takia ole niitä koskaan tehnytkään vaan olen ollut mekaniikkasuunnittelijana valmistumisesta lähtien. Mitään haittaa siitä ei ole ollut, vaikka onkin ollut "väärät" paperit, kun työnantajat ovat olleet kiinnostuneita että on vaan jotkut konepuolen-inssin paperit. Nyt on koulusta jo sen verran aikaa, et taitaa olla ne vähätkin tiedot kadonnu noista automaatio-asioista mitä on joskus koulussa ollu.

Itellä oli myös pohjana ammattikoulu/lukio keskitason papereilla ja ihan hyvin tuolla amk:ssa pärjäsin vaikka motivaatio olikin kateissa suurimman osan aikaa.

H. Jormalainen
-
Viestit: 16030
Liittynyt: 23.7.2003 9:30
Viesti:

ViestiKirjoittaja H. Jormalainen » 31.3.2009 7:21

- Lentokonetekniikka
Aika rajalliset työmarkkinat?

- Automaatiotekniikka
Melko tietotekniikkapainotteinen.

bonedust
-
Viestit: 329
Liittynyt: 23.7.2003 10:18

ViestiKirjoittaja bonedust » 31.3.2009 9:09

Jotenkin tuo lentokonetekniikka kiehtoo, kun en siitä mitään tiedä etukäteen :D


Nytten justiin lopputyötä kirjottelen lentokonetekniikan suuntautumisesta.

Ei tartte olla mitään ennakkotietoa lentävistä vehkeistä, vaikka intin apumekaanikko-puoli on kyllä isona apuna, saa hiukan paremmin käsitystä asioihin. Käytännössä sama asia, mikä käydään intissä puoleen vuoteen, käydään TAMKissa neljään vuoteen, tosin syvällisemmin. Käytäntö on tietysti hieman rajallista, mutta jos sattuu oikeaan aikaan kouluun menemään, pääsee mukaan esimerkiksi experimental koneen rakennukseen. Yksi kone on rakennettu ja toinen on suunnitteilla. http://ilmailukerho.tamk.fi/kuvagalleria.html Jotain kuvia tuolla.

Aivan hyvin tuntuu pärjäävän koulussa ammattikoulupohjallakin, esim matikassa ja fysiikassa. Saattaa jossain kohdissa teetättää hieman enemmän töitä, mutta ei liiaksi asti. Itse lukio ja lyhyt matikka, kunnialla kaikista hyvät numerot.

Quote:
- Lentokonetekniikka
Aika rajalliset työmarkkinat?


Lentokonetekniikan puolella on opiskelijoita vain noin 15/vuosikurssi, muilla linjoilla jotain 30. Totta on, että vähemmän työnantajia (Patria, Finnair, Blue1 ja Puolustusvoimat), mutta tällä hetkellä voisin sanoa, että meillä on parempi lopputyö-, kesätyö- ja työllisyystilanne, kuin muilla aloilla.

Ja opettajien kertomaa on, että lentokonetekniikalta työllistytään helposti myös muille aloille, koska siinä käydään paljon läpi erilaisia järjestelmiä, sähköä, automaatiotakin hieman ja paljon muuta... Eli melko monipuolinen linja.
Varmaan myös yksi vaikuttava tekijä on se, että lentokonetekniikassa painotetaan tarkkuutta, virheettömyyttä, dokumentaation merkitystä ja ohjeiden mukaan toimimista.

Onhan se tietysti ymmärrettävää, kun taivaalta tullaan aina alas, joko hitaammin tai nopeammin:)


Mutta kyllä olen lentokonetekniikan puolella, erittäin mielenkiintoinen linja ja siitä on helppo jatkaa muillekkin aloille, jos mieli muuttuu.

Tiedä sitten, miten tulevaisuudessa käy, kun linjan vetäjä jää ilmeisesti eläkkeelle...

J-M Koopikka
-
Viestit: 671
Liittynyt: 5.8.2003 20:57

ViestiKirjoittaja J-M Koopikka » 31.3.2009 9:09

Automaatio on aika yleispätevä koulutus, ite nykytilanteessa ottaisin sen. Sielä oppii kuiteskin jonkin verran vahvavirtaa ja sitten tuota hituvirtatekniikkaa.

- Mikko -
-
Viestit: 705
Liittynyt: 19.1.2004 17:23

ViestiKirjoittaja - Mikko - » 31.3.2009 12:37

Automaatiolinjan kanssa saa vaan olla tarkkana mihin kouluun nokkansa työntää. Hituvirtapuolella on vielä paljon opettajia, jotka eivät ymmärrä väylätekniikoiden päälle tuon taivaallista. Mm. Profibus-, Fieldbus-, Modbus-väylätekniikat käydään läpi lähes kättä kohauttamalla.

Mainitsemistasi linjavaihtoehdoista itse hakeutuisin lentomekaniikkaan tai tuotantotalouteen. Tuotantotaloudesta voi joutua lähtemään vielä töiden perässä lukemaan KTM:ksi, mutta niinpä se on monella muullakin alalla.

No, teetpä minkä tahansa valinnan, niin tee se omasta halustasi, älä muiden suosituksesta!

Petri R.
-
Viestit: 2532
Liittynyt: 23.7.2003 14:19

ViestiKirjoittaja Petri R. » 31.3.2009 15:27

En ole opiskellut kyseisiä aloja, mutta jotain ajatuksia heräsi kysymyksen tiimoilta:

Kehottaisin opiskelemaan jotain semmosta, mikä ei kovin tarkoin rajaa tulevia työpaikkoja johonkin tiettyyn teollisuudenalaan.

Ei nimittäin paljoa naurata kavereilla jotka ovat kohtapuoliin valmistumassa sellu/paperialan (diplomi)insinööreiksi, vaikka ala vielä opiskelujen alkaessa vaikutti hyvältä - ennen metsäteollisuuden rakennemuutosta. Kaikilla kolmella suurella metsäteollisuusfirmalla on tehtaita vastikään lakkautettu ja näinollen vuoromestareita, käyttöinssejä ym. jo omasta takaa ylimääräisiä. Tulevaisuudessa sellu/paperitehtaat ennemmin vähenee kuin lisääntyy, se on paskaa mutta niin se vaan on. Sellunkeittäjän poikana mulla oli haave työllistyä ko. alalle mutta niin ne haaveet vain sai unohtaa kun opiskelut alko olla finaalissa.

Toinen vitsaus puolenkymmentä vuotta aiemmin oli nämä IT-buumin krapulaan valmistuneet tietotekniikkainsinöörit.

Itellä on ollu hyötyä mahdollisimman "ympäripyöräestä" tutkinnosta (tuotantologistiikan insinööri), ku olen valmistumisen jälkeen työskennelly ensin sahateollisuudessa ja sieltä vaihdoin sitten kaivosalalle kun alkoi ko. sahalaitoksen tulevaisuus näyttää melko synkältä. Mekaanisen metsäteollisuuden "sahainsinööri" tai vastaavasti kaivosalan insinööri ei aivan yhtä helpolla voi loikata alalta toiselle. Toisaalta tämmönen epämääräsien tutkinnon omaava ei ole minkään alan "asiantuntija", toisin ku esim. kaivosalan insinööreille on varsinkin tänäpäivänä töitä ihan jokaiselle - mutta vain kaivoksilla ja muilla louhintatyömailla.

Mutta varsinaiseen kysymykseen, itse lähtisin tänäpäivänä opiskelemaan nuista vaihtoehdoista tuotantotaloutta tai kone- ja laiteautomaatiota.

Riksu89
-
Viestit: 311
Liittynyt: 16.1.2008 14:46

ViestiKirjoittaja Riksu89 » 31.3.2009 16:26

Ite laitoin ykkösvaihtoehdoks tuon TAMK:n auto- ja kuljetuspuolen. Ei oo vaikea päästä ja mielenkiintoa linjaa kohtaan löytyy. Toivottavasti vaan lama taittuis niin että pääsis jossain edes työharjotteluun, mikäli linjalle pääsen.

H. Jormalainen
-
Viestit: 16030
Liittynyt: 23.7.2003 9:30
Viesti:

ViestiKirjoittaja H. Jormalainen » 31.3.2009 19:03

Ite laitoin ykkösvaihtoehdoks tuon TAMK:n auto- ja kuljetuspuolen.
Muutama tuttu ollut aika tyytymätön opetuksen laatuun...

SR2001
-
Viestit: 742
Liittynyt: 12.6.2006 9:54

ViestiKirjoittaja SR2001 » 31.3.2009 19:53

Tuli mieleen näistä kirjoituksista että vieläkö nykyään on automaatio sekä sähkö- että metallipuolella? Tuostakun ei ollut mitään mainintaa jutuissa.

Myös mahdollista että olen pudonnut täydellisesti kärryiltä näissä jutuissa kun valmistumisesta on kuitenkin yli 10 v aikaa.
Itsellä automaatio/tuotantotalous/mikälie sitten virallinen nimi / koulutus ja se ainakin on yleispätevä vähän joka alalle. Riippuen tietysti työnantajasta, mutta lähtökohtaisesti kuitenkin koulu antaa perustiedot ja se on siinä.

E: Tosiaan erikoistuminen oli koneautomaatioon, ainakin siihen aikaan oli paljon samoja "ammattiaineita" sähköpuolen kanssa.
Viimeksi muokannut SR2001, 5.4.2009 13:06. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

H. Jormalainen
-
Viestit: 16030
Liittynyt: 23.7.2003 9:30
Viesti:

ViestiKirjoittaja H. Jormalainen » 31.3.2009 20:26

Automaatiotekniikka on sähköosastolla, Kone- ja laiteautomaatio on kone- ja tuotantotekniikan osastolla.

Anagonda
-
Viestit: 2029
Liittynyt: 23.7.2003 8:18

ViestiKirjoittaja Anagonda » 31.3.2009 21:00

Meikäläinen on toista vuotta Metropoliassa(Entinen evtek) vantaalla automaatiolinjalla.
Meillä homma meni niin, että nämä 2 ensimmäistä vuotta on pakollisia aineita, eli matikka, fysiikka yms. pelkkää laskemista siis. Ja kolmannella vuodella sitten alkaa valinnaiset ja suuntautumiset. Vielä en ole löynyt lukkoon mihin suuntaan, mutta automaatiossa on se hyvä puoli että me voidaan valita myös muilta linjoilta kursseja. Elektroniikasta, kemiasta, tietotekniikasta yms. kun taas muilla "aloilla" näin ei ilman hirveää kinumista ja hyviä syitä pysty tekemään.
Meillä on ainakin hyvät ja asiansa osaavat opettajat. Ovat vielä "nuoria" niin ovat hyvin nykytekniikassakin mukana.

En sitten tiedä meidän uusien opetuksesta mitään, koska he ovat jo ekana vuonna käyneet esim siemenssin logiikoita läpi ja me päästiin vasta tällä viikolla automaatiolabraan "töihin" tutustumaan näihin. Eli koulutusohjelma on kokenut melkosia muutoksia, kuulemma sen takia että ei ole niin iso pippeli otsassa 2 ekaa vuotta pelkän laskemisen takia.

Rynnäkköpäärynä
-
Viestit: 408
Liittynyt: 3.1.2004 22:24

ViestiKirjoittaja Rynnäkköpäärynä » 31.3.2009 21:15

Varmaan järkevät vaihtoehdot noista on automaatioon liittyvät.

Ite en ole automaatioalaa opiskellut, ehkä siitä olisi nykyisessä työssä hivenen hyötyä. Olen valmistunut 2003 elektroniikkainssiksi TAMKista. TAMK on tasokas paikka tosin eroja varmaan on alasta riippuen, ko. laitos on vanha ja hyvämaineinen.

Omalla kohdalla koulutusohjelmaani olisin halunnut enemmän juurikin noita väylätekniikoita, anturitekniikkaa, ylipäänsä instrumentointia ja koneenohjausta. Toisaalta teoriaa oli melkoisesti, mm. matikan kursseja eniten verraten konepuolen ja tietotekniikan linjoihin. Tulin juuri työmaalta pikkuruisen Crouzetin logiikan parista, oppiihan näitä omatoimisestikin :)

Kävin viime keväänä jatkotutkintoinfossa, mutta totesin sen olevan aikatauluiltaan turhan tiukan nykyiseen reissaus ja työtilanteeseen.

Tapsala
-
Viestit: 510
Liittynyt: 22.8.2006 18:01

ViestiKirjoittaja Tapsala » 31.3.2009 23:35

Täällähän on tullut hyvin esille erilaisia näkökulmia ko. asiaan, kiitoksia siitä.

Aikasemmin keväällä tuli laitettua hakupaperit meneen HAMK:iin kokonaa englanninkieliselle automaatio linjalle, mut saattaa olla hiukan liian iso pala mun kielipäällä :S Semmosen linjan kun kahlais läpi, niin luulis saavan hyvin töitä ja ulkomaan komennuksia...

Jotenkin tuo automaatio olis mulle luonnollinen jatkumo. Viimeviikolla tuli oltua taitajakisoissakin ko. alaa kisaamassa ja palkintopallipaikka siellä tuli, eli suomenparhaimmiston joukossa ollaan mun ikäluokassa :D, eli haluussa on enemmän tietoo ja taitoo ko. alasta, mitä normaalisti amiksessa edes saa... Mut jotenkin vaan olis kiva lähtee opiskeleen jotain ihan toista tekniikan alaa, mistä ei oo mitään käryä ennestään. Mut katotaan nyt mitä täs reilu viikon aikana keksii...

Sami-
-
Viestit: 2025
Liittynyt: 8.7.2004 15:12

ViestiKirjoittaja Sami- » 1.4.2009 0:24

Minkäslaista touhua se on tuo kone- ja tuotantotekniikka? Onko täällä sen koulun käyneitä/kävijöitä? Kokemuksia? Onko minkälainen koulu käydä, ja mitenkäs sitten koulun jälkeen jatkomahdollisuudet? Löytyykö hommia, ja jos niin minkälaisia?

bonedust
-
Viestit: 329
Liittynyt: 23.7.2003 10:18

ViestiKirjoittaja bonedust » 1.4.2009 7:21

Minkäslaista touhua se on tuo kone- ja tuotantotekniikka?


Kaikilla ensin tietysti ne 120 op pakolliset; matikka, fysiikka, äidinkieli, englanti, ruotsi yms. Sen jälkeen 60 op suuntautuminen ja siihen kylkeen vielä pitää ottaa 15 op vapaasti valittavia. Siihen vielä harjottelua 30 op ja lopputyö 15 op, ni alkaa olla homma paketissa.

TAMKissa Kone- ja tuotantotekniikasta löytyy:

Kone- ja laiteautomaatio
Lentokonetekniikka
Modernit tuotantojärjestelmät
Tuotantotalous
Tuotekehitys

Ja kyllä se aika yleispätevä koulu tekniikan alalle on, mahdollisuus tehdä aika monenlaisia hommia eli luulisi töitäkin löytyvän.

Pari ensimmäistä vuotta menee noissa pakollisissa, sitten vähän kerrassaan "oman alan" aineet lisääntyy. Nämä pari ensimmäistä vuotta ovat todennäköisesti raskaimmat ja helpottaa loppua kohden...

Antero
-
Viestit: 1279
Liittynyt: 19.8.2003 10:51

ViestiKirjoittaja Antero » 1.4.2009 17:48

Eikös kaikista linjoista pitäisi löytyä opintokokonaisuuden kuvaus, jossa sitten aika tarkkaan lueteltu mistä ne opinnot kostuu. Tuosta sitten voisi vähän tarkemmin tutkia mikä kiinnostaa. Oma tutkintonimike (tosin viime vuosituhannella) on (oli totarin kopio tuolla työpäydän laatikossa)Tuotantotalouden Ins. (AMK) ja suuntautuminen hetero... eikun siis Tuotantotekniikka. Samainen totari kertoo että ov:ja mm.

Äitinkieli
Ruotsi
Enklanti
Saksa
Matematiikka
Fysiikka ja Kemia
Tietotekniikka
Teollisuustalous
Suunnittelutekniikka
Tuotantotekniikka
Prosessitekniikka (mm. energia- ja ympäristötekniikka)
Logistiikka
Automaatiotekniikka (mm. sähkötekniikka, prosessiautomaatio ja robotiikka)
Tuotantojärjestelmät

Nuo nyt ihan pääryhminä.

Itse menin aikanaan tutaan ihan vahingossa, mutta tyytyväinen tuohon sattumaan. Moni kaveri jatkoi lähes suoraan valmistumisen jälkeen sen D:een siihen eteen.
Opiskelumotivaation riittävyys on monesti kiinni siitä miten opettajat sitä osaa ruokkia. Itsellä motivaatio oli kyllä kova, mutta niin oli motivaatio muuhunkin joten valmistuminen meni melkein kolme vuotta pitkäksi (töissä tosin koko tuon ajan).

Internietistä vaan opintokuvaukset etsimään ja sen jälkeen miettimään mihin on taipumuksia.

"Kunnon insinööri tekee sitä missä se on hyvä. Tuta-inssi näyttelee olevansa kaikessa hyvä ja koettaa selviytyä" - eräs tuta-inssi (nykyisin tosin tuta-DI)

Petri R.
-
Viestit: 2532
Liittynyt: 23.7.2003 14:19

ViestiKirjoittaja Petri R. » 1.4.2009 21:16

Minkäslaista touhua se on tuo kone- ja tuotantotekniikka? Onko täällä sen koulun käyneitä/kävijöitä? Kokemuksia? Onko minkälainen koulu käydä, ja mitenkäs sitten koulun jälkeen jatkomahdollisuudet? Löytyykö hommia, ja jos niin minkälaisia?

Bonedustin kans samoilla linjoilla, että varsin yleispätevä koulutus. Samaten tuo ekan kahden vuoden matematiikkakuuri ja pitkät päivät jäi mieleen, loppuaika ammattiaineiden parissa oli kevyempää. Itekin olen kone- ja tuotantotekniikan luokalta ja suuntautunut tuotantologistiikkaan. Muut vaihtoehdot silloin 2002 Kemin-Torinion AMK:ssa kone- ja tuotantotekniikan suuntautumisista oli konetekniikka ja tuotekehitys. Tuo konetekniikka painottu melko paljon terästeollisuuteen, mikä on aivan ymmärrettävää että koulu täytyy räätälöidä paikallisiin tarpeisiin (Outokumpu).

AMTman
-
Viestit: 22
Liittynyt: 14.9.2006 23:49

ViestiKirjoittaja AMTman » 18.4.2009 22:57

Sen verran kommentoin aihetta tuon lentokonetekniikan suhteen, että toivoisin ko.alan insinööriopinnoissa keskityttävän myös mahdollisimman paljon käytännön asioihin ja ihan siihen miten koneet ovat rakennettu ja miten ne toimii ja miten niitä käytetään. Back to basics.

Ei jaksa aina ihan perusasioita selitellä insinööreille.

T: Part-66 Aircraft Technician. B1 + B2. Toisin sanoen lupakirjamekaanikko.


Palaa sivulle “Yleinen - muut aiheet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 19 vierailijaa