Nettisivujen tekijät ja domainien omistaja

Yleiset ei-autoaiheiset jutustelut, kuten tietokoneet, muurahaisten karkoitukset ja muut :)

Valvoja: ffp jäsenet

vk
-
Viestit: 1871
Liittynyt: 28.11.2004 16:07

Nettisivujen tekijät ja domainien omistaja

ViestiKirjoittaja vk » 25.11.2011 23:42

Nettisivujen tekijä on näköjään ottanut oppia tupakkafirmojen riippuvuuteen perustuvasta mainonnasta kun hoiti tämän minun firman casen.

Tässä kun nettisivut on juuri julkaistu, paljastui että he ovat hakeneet domainit omiin nimiinsä eivätkö aio niistä luopua. Käytännössä he sitovat minut pysyvään asiakkuuteen ellein vaihda firman www-osoitetta.

Projektista tehtiin alussa suppea kirjallinen sopimus eikä siinäkään mainita mitään domainien varaamisesta heidän nimiinsä.

Onko tämä nyt jotenkin alan tapa vai harvinaisen törkeä tapa markkinoida itseään? Miten tästä pääsee eroon?

p0wer
-
Viestit: 1776
Liittynyt: 13.8.2004 12:08
Viesti:

ViestiKirjoittaja p0wer » 26.11.2011 3:59

Noinhan se menee, oma moka kun et ole oottanut domainia firman / omiin nimiin, domainin omistajalla on päätösvalta mitä omistamallaan osoitteella tekee, käytännössä voivat halutessaan vaikka sulkea koko sivuston, ja esim. jos nettisivujen tekijä ajautuu konkurssiin niin tilanne saattaa olla hyvinkin mielenkiintoinen :D Voithan toki yrittää ostaa tuota domainia itsellesi, ei varmaankaan vain ole kovin halpa. Eipähän tuota tarvitse nettisivumaakarin ja asiakkaan välisessä sopimuksessa mainitakaan kuka domainin omistaa, se on ihan asia erikseen, olet nyt ikäänkuin "vuokralla" siinä domainissa sensijaan että omistaisit sen. Tiedossa on myös tapauksia että koijarit kyttäävät nettiosotteita joiden omistajuus vanhenee ja iskevät mikäli vanha omistaja ei jostain syystä pääse ostamaan lisäaikaa ja osoitteen voi tämän jälkeen ostaa kuka tahansa vaikka vuodeksi eteenpäin. Tämän jälkeen luonnollisestikin osoitetta markkinoidaan vanhalle omistajalle "sopviaan" hintaan :) Muistelen että näin oli käynyt jollekin todella suurelle kansainväliselle yhtiöllekin taannoin.

Pääsee eroon kopioimalla nettisivut omaan domainiin, nettisivun osoite vaan vaihtuu. Niin toki ellei sopimuksessa sitten lue että sinulla ei ole siihen oikeutta.

Heikki J.
admin
Viestit: 8315
Liittynyt: 16.7.2003 19:59
Viesti:

ViestiKirjoittaja Heikki J. » 26.11.2011 8:05

Onko kyseessä .fi vai .com vai joku muu pääte? Ainakin joskus Suomessa oli oikeus vaatia yrityksen nimen mukaista .fi-domainia itselleen, jos yrtys oli ollut olemassa ennen kuin domain on rekisteröity. Vai olikohan jopa niin, ettei sitä voinut rekisteröidä ilman nimen omistajan lupaa?

Koskikohan sama jopa tavaramerkkejä. Muistan joskus kun rekisteröin paikallisen urheiluseuran domainia ja samalle nimelle omisti tavaramerkin yksi tunnettu suomalaisyritys niin ainakin suositeltiin kysymään heiltä, ettei myöhemmin tuu mahdollisia riitoja.

vk
-
Viestit: 1871
Liittynyt: 28.11.2004 16:07

ViestiKirjoittaja vk » 26.11.2011 9:44

Kyseessä on fi pääte ja yritys on ollut olemassa ennen tämän projektin käynnistämistä.
Olen ennenkin tehnyt nettisivuhommia hieman isompien firmojen kanssa ja aina samalla keskustelulla ne domainit on varattu asiakasyritykselle, ei tekijän yritykselle. Sen takia tämä nyt yllättääkin kun ei tosiaan ole eka kerta tällä asialla. Eka kerta tämän firman kanssa ja moraalista ja työn tasosta päätellen viimeinen (jos tästä nyt pääsee koskaan irti)

user
-
Viestit: 87
Liittynyt: 7.10.2006 10:37

ViestiKirjoittaja user » 26.11.2011 10:26

Finlex, verkkotunnuslaki, 3 §:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2 ... 228?search[type]=pika&search[pika]=Verkkotunnuslaki

..eli mm. toiminimi, vakiintunut nimi ja tavaramerkki ovat suojattuja.

Millaisen sopimuksen teit(te) palveluntarjoajan kanssa? Ilmeisesti olette valtuuttaneet heidät rekisteröimään domainin, tai sitten kyse ei ole tuollaisesta 3 momentissa mainitusta suojatusta nimestä/merkistä?

arc
-
Viestit: 3083
Liittynyt: 23.7.2003 23:39
Viesti:

ViestiKirjoittaja arc » 26.11.2011 13:58

Jos tulkitsin ihan mutu-tuntumalta oiken tuota Verkkotunnus lakia, niin tämän perusteella:

12 § Verkkotunnuksen peruuttaminen

Viestintävirasto voi peruuttaa verkkotunnuksen, jos:

3) on painavia perusteita epäillä, että tunnus on suojattu nimi tai merkki, ja nimen tai merkin haltija pyytää tunnuksen peruuttamista, eikä tunnuksen haltija kahden viikon määräajassa esitä hyväksyttävää perustetta oikeudelleen;

...

Sen estämättä, mitä edellä tässä momentissa säädetään, Viestintävirasto voi hakemuksesta siirtää edellä 1 momentin 2–4 kohdan nojalla peruutetun tunnuksen peruuttamista pyytäneelle tässä laissa säädetyin edellytyksin.


... suojatun nimen haltija (tässä tapauksessa yritys mikäli verkkotunnus on sama kuin sen nimi) saa peruuttaa tai siirtää itselleen verkkotunnuksen vaikka se olisikin jonkun toisen hallinnassa. En tiedä vaikuttaako edes asiaan se, oletko antanut valtuudet vai et tai millaisen sopimuksen olet tehnyt, kun jos kerran olet nimen haltija.

tässä vielä Viestintäviraston perustelut jostain KHO:n keissistä (kyseinen tapaus oli KHO:ssa sen takia, kun nimestä tappeli kaksi yritystä jotka molemmat käyttivät samaa lyhennettä, tämä kokonaisuudessaan ei koske sinun tapaustasi mutta mielestäni alla olevat perustelut koskevat):

Verkkotunnuslain 4 §:n 3 momentin mukaan verkkotunnus ei saa oikeudettomasti perustua toisen suojattuun nimeen tai merkkiin. Lain 3 §:n 3 kohdan mukaan suojatulla nimellä tai merkillä tarkoitetaan kauppa-, tavaramerkki-, yhdistys-, säätiö- tai puoluerekisteriin merkittyä nimeä tai merkkiä taikka toiminimilaissa ja tavaramerkkilaissa tarkoitettua vakiintunutta nimeä, toissijaista tunnusta tai tavaramerkkiä sekä julkisyhteisön tai sen toimielimen nimeä. Viestintävirasto voi lain 12 §:n 1 momentin 3 kohdan nojalla peruuttaa verkkotunnuksen, jos on painavia perusteita epäillä, että verkkotunnus on suojattu nimi tai merkki, ja nimen tai merkin haltija pyytää tunnuksen peruuttamista, eikä verkkotunnuksen haltija kahden viikon määräajassa esitä hyväksyttävää perustetta oikeudelleen.

Verkkotunnuslain 12 §:n 2 momentin mukaan Viestintävirasto voi heti peruuttamisen jälkeen siirtää verkkotunnuksen peruutusta pyytäneelle.


Jos olisi itse asemassasi ja haluaisin domainin pois kyseiseltä palveluntarjoajalta, niin varmistaisin joltain lain oppineelta tai suoraan viestintävirastolta, onko minulla (tai yritykselläni) oikeus peruuttaa kyseinen verkkotunnus.


Palaa sivulle “Yleinen - muut aiheet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 59 vierailijaa