Golf 4 mittariston päivitys

Projektit, joissa oikeasti tapahtuu jotain, eikä vain suunnitella ja haaveilla.

Valvoja: ffp jäsenet

osbo
-
Viestit: 101
Liittynyt: 3.5.2007 19:40

Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja osbo » 19.5.2019 0:38

Tässä hieman tekstiä viimeisimmästä projektistani, joka on samalla ensimmäinen josta teen projekti-topicin, joten teksti ja kuvat ovat sitä sun tätä, kuvia varsinkin olisi pitänyt ottaa enemmän, mutta asennukseen paneutuneena ja innostuneena unohdin niitä ottaa, mutta eiköhän niistä suurinpiirtein selviä mitä ajan takaa :D

Elikkäs...
Omassa mk4 golffissani on ollut ongelmia ajotietokoneen näytön kanssa. Kylmänä kaikki toimii, mutta ei mene kauaakaan kun näyttö alkaa himmentyä reunoista, edeten kohti keskustaa ja lopulta näyttö on jo niin himmeä, että siittä ei pysty lukemaan mitään. Tämä on ilmeisesti tyyppivika näissä ja ainut tapa korjata vika on vaihtaa koko näyttö.

Kuva

Eräänä iltana etsiskelin netistä uutta näyttöä mittaristooni ja törmäsin erään ukrainalaismiehen projektiin, jossa volkkarin oma näyttö oli korvattu kokonaan arduino-pohjaisella "diy ajotietokoneella". Tämän nähtyäni kiinnostus heräsi ja vastaava oli saatava omaankin golffiin. Laitoin tyypille sähköpostia ja jäin odottelemaan vastausta. Muutama ilta vierähti ja viimein gmail ilmoitti uudesta viestistä koskien tätä mittaristoa, ja pian olikin kaupat sovittu.

Pari viikkoa meni odotellessa, välillä jopa epätoivo meinasi puskea päälle, että onkohan tässä nyt vaan kusetettu meikäläiseltä rahat, eikä mitään osia ole edes tulossa, mutta viimein eräänä aamuna postilaatikkoon oli ilmestynyt paketti ukrainasta. Olo oli kuin lapsella jouluaattona, ja hetihän sitä piti autoon alkaa sovittamaan, joten eikun mittaristo irti ja purkamaan sitä osiin.

Kuva
Asennus oli loppujen lopuksi todella helppo, ensin vanha ajotietokoneen näyttö irti ja uuden näytön alle jäävät ledit piti myös juottaa irti, niille kun ei enään ollut tarvetta. Myös muutama johdin mittariston vihreältä liittimeltä piti katkaista, sekä valkoisia muoviosia piti hieman leikellä, jotta uusi näyttö saatiin sopimaan oikein. Tämän enempää oma mittaristoni ei kuitenkaan tarvinnut muokkausta.
Kuva
Kuva

Sitten päästiinkin sovittamaan uutta yksikköä paikalleen ja vetämään tarvittavat johdot, joita lopulta tulikin parisenkymmentä.

Kuva
Kuva

Johdot oli helppo vetää ja juottaa suoraan sinisen ja vihreän liittimen taakse, ainoastaan keltaisen öljyvalon piuha piti juottaa tämän poistetun ledin katodin juotospisteeseen.

Kuva

Kuten aiemmin tuli mainittua, niin uuden näytön ohjausyksikkö on käytännössä muokattu arduino mega, ja toimii näin ollen 5v jännitteellä. Mittaristoon taas tulee 12v jännite, joten väliin piti asentaa jännitteensäädin.

Kuva

Kun johdot oli saatu vedettyä, oli vuorossa näytön oikean paikan hakeminen. Ohjeissa neuvottiin laittamaan kolme kerrosta mukana tulevia huopapaloja piirilevyn alle, mutta tällöin näyttö olisi tullut n.4mm liian korkealle, ja pahimmassa tapauksessa särkynyt kun mittariston kansi olisi painettu kiinni. Kun oikea korkeus oli löytynyt, niin piti näyttö saada viellä pysty ja sivusuunnassa oikein. Tätä varten nopeusmittarin valkoista muovia piti hieman viilata, jotta näyttöä saatiin tuotua enemmän oikealle. Pystysuunta saatiin kohdalleen, kun pitkienvalojen merkkivalon valkoisesta muovirinkulasta poistettiin puolet.
Lopuksi piirilevyn paikallaan pysysvyys varmistettiin kuumaliimalla.

Kuva
Kuva
Kuva

Nyt asennus olikin siinä vaiheessa, että mittaristoa päästiin testaamaan, joten mittaristo mukaan ja autolle, piuhat kiinni, virta päälle ja voi luoja mikä hymy levisi kasvoille, kaikki toimi ja mittaristo näytti upealta :)
Kuva

Kun toiminta oli saatu varmistettua, siistittiin johdotukset ja laitoin mittariston kasaan ja asensin sen takaisin autoon. Tässä vaiheessa kello oli jo yli puolen yön, joten jätin ohjelmiston säätämisen seuraavalle päivälle.
Kuva

Asetuksien muokkaaminen tapahtuu omalla ohjelmallaan tietokoneen kautta. Ensimmäiseksi piti näytön koko säätää oikeaksi, koska uusi näyttö on hiukan isompi kuin mittaristossa oleva aukko sille. Tämän jälkeen ei oikeastaan tarvinnut muuta tehdäkkään. Kaikki oli kunnossa jo valmiiksi. Ainoastaan käynnistyslogon olisin halunnut vaihtaa, mutta siinä en viellä onnistunut, koska sekin tehdään omalla ohjelmallaan ja se herjasi että yheys ei onnistu. Tähän en ole ehtinyt vielä paneutumaan enempää.

Sitten olikin vuorossa koeajo. Uusi näyttö näytti mahtavalta. Kaikki toimi erittäin hyvin ja kaikki lukemat piti paikkaansa.
Alkuperäisestä puolikkaasta näytöstä ei saanut muuta infoa kuin kulutuslukemat, ajoajan ja lämpötilan. Tästä uudesta taas saa irti vaikka mitä tietoa. ajon aikana suurimpana näytössä näkyy ajonopeus, ja tämän alla on tila josta saa valita haluamansa sivun, joka sivulla on erilaisia tietoja mm. kulutus, keskinopeus, boost, latausjännite, eri lämpötiloja ym.
Näytön alareunassa näkyy myös käytössä oleva vaihde, jonka laite laskee nopeuden ja kierrosluvun suhteesta. Yäätyin kuinka hyvin tuo näyttää oikein, kertaakaan ei ole näyttänyt liian isoa tai pientä vaihdetta.
Näytön yläreunassa taas näkyy jäähdytysnesteen oikea, eculle tuleva lämpötila, virheilmoitukset sekä jäljellä olevan polttoaineen määrä.
Kaikkiin asetuksiin en ole vielä ehtinyt kunnolla tutustua, ja tuntuukin että tästä löytyy kokoajan uusia hyödyllisiä ominaisuuksia, joista mainittavan arvoisia on mm. vikakoodien luku ja nollaus, mahdollisuus asettaa nopeusrajoituksen muistutus sekä moottoriöljyn tason määrän reaaliaikainen mittaus.
Kuva
Kuva
Kuva

Loppuyhteenvetona voin todeta, että uusi näyttö oli todella hyvä hankinta, se toi auton tälle vuosikymmelle ja näyttää upealta. Ero vanhaan on kuin yöllä ja päivällä.
Onko foorumilla muita, jotka olisi asentanut kyseisen näytön omaan autoonsa? Olisin kiinnostunut kuulemaan mielipiteistä ja kokemuksista.

Kuva
Viimeksi muokannut osbo, 19.5.2019 2:07. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

H. Jormalainen
-
Viestit: 15982
Liittynyt: 23.7.2003 9:30
Viesti:

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja H. Jormalainen » 19.5.2019 0:55

Hieno!

Kestääkö kauan että tuo on käynnissä? Olisko linkkiä sille ukrainalaiselle sivulle?

osbo
-
Viestit: 101
Liittynyt: 3.5.2007 19:40

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja osbo » 19.5.2019 1:14

H. Jormalainen kirjoitti:Hieno!

Kestääkö kauan että tuo on käynnissä? Olisko linkkiä sille ukrainalaiselle sivulle?


Muutama sekuntti menee kun käynnistyslogo vaihtuu normi näyttöön. Tuohan on kokoajan "sleep modessa" joten nähtäväksi jää että kuinka syö akkua, jos auto on pidemmän aikaa ajamatta, mutta ainakaan yön yli levänneenä ei akun jännite ollut tippunut yhtään.

Facebookista löytyy ryhmä 3dcolorMFD nimellä, jota kautta saa yhteyden näihin tyyppeihin
Viimeksi muokannut osbo, 19.5.2019 13:21. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

osbo
-
Viestit: 101
Liittynyt: 3.5.2007 19:40

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja osbo » 19.5.2019 1:19

Jostain syystä kun laitoin mittariston takaisin kiinni, niin airbagin valo jäi palamaan. Tässä olikin heti oiva tilaisuus testata uuden ajotietokoneen vikakoodien nollaus ominaisuutta, ja hyvinhän se toimi, vikakoodi löytyi, nollasin sen ja valo sammui, eikä sen koomin ole enään syttynyt :)

Mro
-
Viestit: 506
Liittynyt: 21.3.2009 11:39

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja Mro » 19.5.2019 16:01

Nyt on komeeta väkertämistä, pystyyköhän tuon asentamaan vaikkei olisi vakiona minkäänlaista ajotietokonetta? Tietty viiksen ja ulkolämpötila-anturin vaatisi ainakin, niinkuin orginaali mittaristoonkin vaihtaessa. Mitä tuli hintaa tuolle paketille?

Demon
-
Viestit: 1391
Liittynyt: 10.12.2004 12:40

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja Demon » 19.5.2019 18:53

Mulle kanssa getariin! :D


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

osbo
-
Viestit: 101
Liittynyt: 3.5.2007 19:40

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja osbo » 19.5.2019 20:06

Mro kirjoitti:Nyt on komeeta väkertämistä, pystyyköhän tuon asentamaan vaikkei olisi vakiona minkäänlaista ajotietokonetta? Tietty viiksen ja ulkolämpötila-anturin vaatisi ainakin, niinkuin orginaali mittaristoonkin vaihtaessa. Mitä tuli hintaa tuolle paketille?


Pystyy asentamaan, kunhan auto on vm 2000 tai uudempi. Vaatii tosiaan joko sen uuden pyyhkijän viiksen, tai sitten ihan vaan kolme erillistä painonappia, joista toinen pää maihin ja toinen mittarille.
Näyttö maksoi 200usd toimitettuna.
Tossa ainakin joku lista autoista joihin ton saa asennettua, mutta lista kasvaa kokoajan
Kuva

Jultsu
-
Viestit: 2755
Liittynyt: 29.10.2010 4:52

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja Jultsu » 19.5.2019 22:19

Koska kyseessä on arduino-vehje niin mahdollisuudethan on tuon kanssa rajattomia, mutta tukeeko tuo palikka tällä hetkellä mitään ulkoisia sensoreita tai voiko sitä käyttää releenä?

Itsellä kun on https://fis-control.de/index_en.html ja onhan tuo arduinovehje aivan eri luokkaa visuaalisesti mutta tuohon FISsiin saa tosiaan kiinni paine/lämpö/sun muita antureita ja lisäksi löytyy neljä relelähtöä. Molempia tarvitsen itse niin ei raaski vielä luopua siitä.

osbo
-
Viestit: 101
Liittynyt: 3.5.2007 19:40

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja osbo » 20.5.2019 20:59

Jultsu kirjoitti:Koska kyseessä on arduino-vehje niin mahdollisuudethan on tuon kanssa rajattomia, mutta tukeeko tuo palikka tällä hetkellä mitään ulkoisia sensoreita tai voiko sitä käyttää releenä?

Itsellä kun on https://fis-control.de/index_en.html ja onhan tuo arduinovehje aivan eri luokkaa visuaalisesti mutta tuohon FISsiin saa tosiaan kiinni paine/lämpö/sun muita antureita ja lisäksi löytyy neljä relelähtöä. Molempia tarvitsen itse niin ei raaski vielä luopua siitä.


Ainakaan tällä hetkellä tuolla ei pysty mitään omia asennuksia ohjaamaan, mutta ken ties tulevaisuudessa ehkä.

lucifer
-
Viestit: 516
Liittynyt: 30.11.2010 21:33

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja lucifer » 21.5.2019 19:28

Onko noi pikkunäyttöjen värit vaihtuneet myös?
Vai oliko mk4 punaiset, ei jaksa muistaa ku niin kauan ku omisti mk4 mutta sanoisin että olivat siniset..

Todella hienoa työtä todellakin päivittää tuon mittariston enkä pidä hintaa kalliina.

osbo
-
Viestit: 101
Liittynyt: 3.5.2007 19:40

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja osbo » 22.5.2019 8:24

lucifer kirjoitti:Onko noi pikkunäyttöjen värit vaihtuneet myös?
Vai oliko mk4 punaiset, ei jaksa muistaa ku niin kauan ku omisti mk4 mutta sanoisin että olivat siniset..

Todella hienoa työtä todellakin päivittää tuon mittariston enkä pidä hintaa kalliina.


Vaihdoin samalla ne pikkunäyttöjen ledit punaisiksi, olivat alunperin tosiaan siniset. Tarkoitus olisi vielä vaihtaa loputkin siniset ledit valkoisiksi.

Heikki J.
admin
Viestit: 8302
Liittynyt: 16.7.2003 19:59
Viesti:

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja Heikki J. » 22.5.2019 9:52

Tällainen olisi kova kyllä esim. mk1 TT joissa myös tuo ajotietokoneen näytön hiipuminen on tyyppivika.

Nikozii
-
Viestit: 165
Liittynyt: 15.6.2014 21:17

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja Nikozii » 22.5.2019 23:33

Pirun siistiä toimintaa! Arduinon kanssa itsekin hieman pelanneena ei voi kun ihailla.


Omassa -98 mittaristossa on ajotietokone pikkunäytössä, josta ledi tai ilmeisesti pariki palanu kun on niin himmeä..

Koittanu varmistaa että minkälaiset alkuperäiset ledit mahtaa olla, muttei ole varmaa tietoa löytyny. Samalla toki vaihtaa kaikki uusiin niin ei ole sävy- tai kirkkauseroja.
Kynnysjännite ja valovoima kiinnostaisi siis, ei satu olemaan tietoa?

osbo
-
Viestit: 101
Liittynyt: 3.5.2007 19:40

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja osbo » 26.5.2019 20:33

Nikozii kirjoitti:Pirun siistiä toimintaa! Arduinon kanssa itsekin hieman pelanneena ei voi kun ihailla.


Omassa -98 mittaristossa on ajotietokone pikkunäytössä, josta ledi tai ilmeisesti pariki palanu kun on niin himmeä..

Koittanu varmistaa että minkälaiset alkuperäiset ledit mahtaa olla, muttei ole varmaa tietoa löytyny. Samalla toki vaihtaa kaikki uusiin niin ei ole sävy- tai kirkkauseroja.
Kynnysjännite ja valovoima kiinnostaisi siis, ei satu olemaan tietoa?


Mittailin nuo alkuperäiset, niin siniset 3,5v ja punaiset 1,8v

osbo
-
Viestit: 101
Liittynyt: 3.5.2007 19:40

Re: Golf 4 mittariston päivitys

ViestiKirjoittaja osbo » 5.7.2019 17:27

Näyttö ollut nyt kaytössä vajaat pari kuukautta ja kaiken kaikkiaan olen ollut erittäin tyytyväinen, ainoa murhe matkassa on oli itse näyttömoduuli, johon ilmestyi reilun viikon käytön jälkeen sininen pystyviiva, joka ei siittä hävinnyt millään. Otin yhteyttä myyjään ja pahoittelivat kovasti ja lupasivat lähettää heti uuden tilalle, ja reilun viikon päästä posti toikin uuden näytön viallisen tilalle.

Näyttöä asentaessani vaihdoin jo pienempien näyttöjen ledit sinisistä punaisiin ja tarkoitus oli myöhemmin vaihtaa loputkin siniset ledit valkoisiin. Tänään sitten iski innostus ryhtyä purkamaan taas mittaristoa ja saattamaan projekti loppuun.

Mittariston siniset ledit ovat smd 3528 pintaliitosledejä, itselläni ei näitä ollut valkoisina, mutta laatikosta löytyi valkoista led-nauhaa, jossa on käytetty 2835 tyypin smd-ledejä jotka ovat muuten samaa kokoa, mutta matalempia, joten nämä sai kelvata.

Kuva
Ensin uudet ledit irti nauhasta.

Kuva
Sitten vanhat ledit irti mittaristosta. Irroitusvaiheessa on hyvä laittaa ylös ledien suunta, ettei napaisuutta tarvitse jälkeenpäin arpoa.

Kuva
Kun vanhat ledit on poistettu, voidaan uudet ledit juottaa tilalle.

Kuva
So far so good...
Uudet ledit ovat huomattavasti vanhoja kirkkaampia, nähtäväksi jääkin, että kun illat pimenee ovatko ne turhankin kirkkaita?

Kuva
Kaikki ledit vaihdettu

Kuva
Kuva
Kuva

Loppujen lopuksi nopea ja helppo homma, ja mittariston ilme parani huimasti, nyt valaistus sopii hyvin yhteen uuden näytön kanssa.


Palaa sivulle “Projektiosasto”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 32 vierailijaa