Moniko pyörittää firmaa oman työn lisäksi?

Yleiset ei-autoaiheiset jutustelut, kuten tietokoneet, muurahaisten karkoitukset ja muut :)

Valvoja: ffp jäsenet

peeki
-
Viestit: 1311
Liittynyt: 3.9.2005 19:43

Moniko pyörittää firmaa oman työn lisäksi?

ViestiKirjoittaja peeki » 22.1.2011 11:11

Mielipiteitä/kokemuksia ym. ko aiheesta...

Olen ajatellut oman työn lisäksi pyörittää pienimuotoista yritystoimintaa; lähinnä lukitusalan palveluita ja lukitustuotteiden myyntiä sekä sähköasennus/mittauspalveluja...

Ajattelinkin näin ensi alkuun kysellä kokemuksia mielipiteitä jos jollakin on jo toiminnassa yhtiö oman työn lisäksi..

Minkälaisia vakuutuksia, työeläkemaksuja ym kuluja teillä on? Kirjanpitäjä? Yhtiömuoto?

Toiminnan on tarkoitus pysyä pienimuotoisena kuitenkin, arviolta liikevaihto n 15k€/vuosi

Jos ei uskalla/halua julkisesti kirjoittaa niin voipi laittaa yv:tä

tepi3
-
Viestit: 652
Liittynyt: 15.5.2007 13:49
Viesti:

ViestiKirjoittaja tepi3 » 22.1.2011 11:43

Eip ole yritystä, mutta ajatuksesi on hyvä. Ammattitaitoa jos piisaa, niin silloin sitä kannattaa hyödyntää.

Verotus asiat kannattaa tarkistaa, miten menee palkkatulon ja yrityksen verotukset, minkälainen yhtiö muoto on hyvä?

Kirjanpito onnistuu varmaankin selvässä toiminnassa itseltäkin, jos on kyseessä yhden miehen yritys, tilintarkistus sitten täytyy vissiin teettää jossain alan firmassa. Ei muistaakseni vaadi kuin yksinkertaisen kirjanpidon? (toiminimi?)

Toiminimen saa melko helposti käyttöönsä ja sen kulut on olemattomat, verrattuna Oy:n aloituskuluihin. Tämäkin on riippuvainen liikevaihdosta. Toiminimen verotus näet tuppaa olemaan liian kovaa jos alkaa raha virrata... Oy:ssä olet toimitusjohtajana ja maksat itsellesi palkkaa ja siitä sitten verot. Oy sitten tietenkin maksaa verot muusta rahaliikenteestä.

Ainakin Yrittäjäneläke maksut taisi olla pakollisia? ja loput sitten melko vapaamuotoisia ( en tunne kovinkaan nykyisiä lakipykäliä näiden osalta...) Varmaankin vakuutukset kannattaa ottaa, vastuun ja sairaus tapausten osalle, koska yrittäjähän maksaa kaiken omasta pussistaan...

Eli jos kämmäät ja vakuutuksia ei ole, niin voi tehdä melkoisen loven kukkaroon. Eräs firma, jossa asioimme, kämmäsi ja jätti hakematta tietyn avustuksen taloyhtiöllemme. Vaadimme tästä korvausta ( summa n.11000€). Yrityksellä oli vakuutus tällaisten tilanteiden varalle, joten asia meni tämän osalta paremmin kuin hyvin.

Kokeneemmat oikokaa, jos hirveän väärässä olen...

peeki
-
Viestit: 1311
Liittynyt: 3.9.2005 19:43

ViestiKirjoittaja peeki » 22.1.2011 13:02

Oy:tä ajattelin heti alkuun vaikka monet suosittelee toiminimeä. Alkupääomaa pitää olla 2500 euroa ja sittenhän voi myydä oy:lle esim työkalut ym niin käytännössä rahaa ei mene hirveästi. Kirjanpito sitten tapahtuukin tilitoimiston kautta, toiminimessä riittää hyvin tuo yksinkertainen kirjanpito...Myöskin kilometrit ym kulut selvempi ottaa oy:ltä...?

Palkkaa en aio nostaa hirveästi vaan kerätään rahaa firman tilille, kilometrit ym kulut kuitenkin otetaan ja pieni palkkakin...

Anagonda
-
Viestit: 2029
Liittynyt: 23.7.2003 8:18

ViestiKirjoittaja Anagonda » 22.1.2011 13:36

Jos oman yrityksen toimenkuva liippaa läheltä oikean työnantajan toimenkuvaa voi tulla ongelmia. Monet yritykset kun kieltää sopimuksissaan "kilpailijoille" työskentelyn ja muistaakseni tämä on ihan jossain lakitekstissäkin.

Itsekkin olen miettinyt, että nykyiselle työpaikalle tekis koneistuksia yms. kun paljon töistä tilataan erimuotoisia osia tai "modauksia" koneisiin. Eipä vaan ole vielä saanut sen suhteen mitään aikaseksi, tuskin tulee ikinä tehtyäkään.

peeki
-
Viestit: 1311
Liittynyt: 3.9.2005 19:43

ViestiKirjoittaja peeki » 22.1.2011 13:39

Meillä pitää ilmoittaa työnantajalle kun aloittaa toiminnan ja (samoja) töitä ei voi tehdä työnantajalle oman firman kautta.

Heikki J.
admin
Viestit: 8309
Liittynyt: 16.7.2003 19:59
Viesti:

ViestiKirjoittaja Heikki J. » 22.1.2011 14:03

Muutenkin kannattaa sitten sen päivätyönantajan kanssa tehdä selväksi säännöt omien hommien suhteen. Kuitenki tulee puhelimella hoidettua niitä omia juttuja päivätyönkin aikana. Ite ainakin esimiehenä suhtautuisin aika nihkeästi jos alaiset alkaa hoiteleen omien firmojen juttuja työaikana ja ehkä vielä firman puhelimella :)

-jarkko-

ViestiKirjoittaja -jarkko- » 22.1.2011 21:33

-
Viimeksi muokannut -jarkko-, 30.11.2014 16:09. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

-VariAntti-
-
Viestit: 1219
Liittynyt: 31.10.2004 21:43

ViestiKirjoittaja -VariAntti- » 22.1.2011 21:50

Ite en niin noista pykälistä tiedä sanoa, mutta se kannatta kyllä oikeasti ottaa huomioon, että se paperihelvetti vie sen oman aikansa joka kuukausi ja ainakin itsellä olisi moneen kertaan mennyt sormi suuhun niitten kanssa jos ei olisi ollut viisaampia neuvomassa. Ja kun se oma yritys on rekisteröity niin alkaa sitten se helvetillinen puhelinmyyjien pommitus!

Paska paikka

ViestiKirjoittaja Paska paikka » 22.1.2011 23:01

TMI on ehkä yksinkertaisempi ja parempi vaihtoehto jos ajatuksena että olis n.15k / liikevaihto.
noista kuluista ainakin mitä ei oo mainitu on tuo vakuutus mikä taita olla pakollinen?

tuosta työantaja hommasta, riipuen alasta ja pomosta. esim. rekka kuskeilla monestikin ne pomot on positiivisiä jos perustat oman firman ja teet niille hommia kun ne maksavat vain ne palkat eikä pomon tarvi mitään ylityö, loma, saikku rahat maksamaan.

variantti
jep se on totta, kun autoin tässä muutama vuotta sitten yhden TMI:n perustamisessa niin heti alkoi se pommitus joka ikinen päivä joku soitti ja ehdotti mainoksia, vakuutuksia, asiakkaita jne jne jne :D

peeki
-
Viestit: 1311
Liittynyt: 3.9.2005 19:43

ViestiKirjoittaja peeki » 22.1.2011 23:09

ja yhteenkään tarjoukseen ei kannata tarttua jota eniro ym tarjoaa, ainakaan omasta mielestäni..turhaa juoksevia kuluja niistä tulee.

vk
-
Viestit: 1871
Liittynyt: 28.11.2004 16:07

ViestiKirjoittaja vk » 23.1.2011 0:03

1. Käy ensin joku yrittäjäkoulutus tai kurssi niin saat vähän etukäteisajateltavaa ja Hae starttirahaa työkkäristä/ely-keskuksesta.
2. Jos olet varma että sinulle on jotain tarjottavaa ja joku siitä maksaa niin perusta yritys ihmeessä
3. Toiminimi ehdottomasti noilla liikevaihdoilla. Oy ei tuo tuossa vaiheessa muuta kuin veroja ja vaivaa ja kuluja. Itse vastaat jokatapauksessa lainarahasta henkilökohtaisesti, ennenkuin yritykselle on kertynyt merkittävästi omaisuutta.
4. Ota tilitoimisto. 50 kuukaudessa on niin pieni raha täydellisestä palvelusta, että sen kuset joka vuosi kun teet sen veroilmoituksen väärin. Lisäksi saat erittäin tärkeitä neuvoja.
5. Yritä

no onhan tuossa tietenkin muutama muukin vaihe ennen töitä, mutta tuossa karu tarina oman yrityksen perustamisesta.

Paska paikka

ViestiKirjoittaja Paska paikka » 23.1.2011 0:10

tai siis no aluks voi olla turha nuo muiden tarjoamat palvelut, mut on osasta hyötyäkin, esim jos teet nää hommat laskutuksella yksityiselle niin nykyään saa esim tietoja ihmisten maksutavoista jne ettei tuu rahojen saamisen kans ongelmia, mut oma päätös se aina on mitä palveluita otat ja mitä et. että siinä on vielä yks pulma ratkaistavana kun perustat yrityksen :)

peeki
-
Viestit: 1311
Liittynyt: 3.9.2005 19:43

ViestiKirjoittaja peeki » 23.1.2011 9:57

starttirahaa ei saa kun ei tule päätoimiseksi yrittäjäksi...

tepi3
-
Viestit: 652
Liittynyt: 15.5.2007 13:49
Viesti:

ViestiKirjoittaja tepi3 » 23.1.2011 10:32

Ai niin, kannattaa tutustua kilpailu tilanteeseen ja sitten hieman "kysellä" toisten toimioiden hinnastoa, jotta saat omat veloituksen kohdilleen.

Tuolla aikaisemmin todettiinkin, että kannattaa jutella sen päätoimen työnantajan kanssa, mitä on rupeamassa tekemään.

Yrittämisessä on puolensa ja puolensa... Kannattaa vakavasti puntaroida kaikki puolet ja olla sitten tosissaan jos "viralliseksi" yrittäjäksi rupeaa...

Suomessa sivutoimista yrittämistä ei ole tehty mitenkään helpoksi joten kannattaa miettiä, onko nämä puolet kunnossa:

- Onko minulla OIKEASTI aikaa tehdä kaikki yrittäjän velvollisuudet vapaa-aikanani?
- Onko minulla perheeni tuki asialle? Siinä on meinaan parisuhde kovilla, jos rupeaa viettämään aikaansa työnmerkeissä
- "vapaa-ehtoisena auttajana" on vielä mahdollisuus venyttää sovittuja aikatauluja, mutta yrittäjällä ei oikein ole tätä mahdollisuutta, eli pystytkö pitämään sovitut urakat?

Peekin tilanteessa voisi olla järkevämpää ( oma mielipide) ottaa esim. virkavapaata vuosi ja kokeilla miten se yritystoiminta luonnistuu. Näin ei jää tyhjänpäälle ja on enemmän aikaa miettiä asioita. Sitten kun on aika palata töihin, voi miettiä kumpaa haluaa ruveta oikeasti tekemään. Tässä tapauksessa, ymmärtääkseni, työnantajallakaan ei ole hirveästi sanomista, mitä työntekijä vapaallaan tekee...

edit. ... vaikka, onhan se varmaan kuitenkin järkevää hieman valottaa työnantajaakin, mitä varten on vapaalle jäämässä ;D

ramikoo
-
Viestit: 355
Liittynyt: 12.3.2009 21:27

ViestiKirjoittaja ramikoo » 23.1.2011 12:42

Terve Peeki

Olen ollut päätoiminen yrittäjä 10 vuotta. Minulla ei ole kokemusta sivutoimisesta yrittämisestä. Samat asiat ja lainalaisuudet pätevät kuitenkin myös sivutoimiseen yrittämiseen. Itse olen myös sitä mieltä että aloita toiminimellä. Tuolla liikevaihdolla se on järkevin yhtiömuoto.

Se mitä kannattaa tarkkaan miettiä ennen aloittamista että antaako elämäntilanne ja parisuhde tosiaan joustoa yrittämiselle. Palkkatyö ja yrittäminen sivutoimisenakin ovat täsin eri asia. Käy tosiaan vähintään yrittäjäkurssi ennen aloittamista ja tee kunnollinen kirjallinen liiketoimintasuunnitelma sisältäen markkinointisuunnitelman ja talouslaskelmat. Ilmaisia ohjelmia ja laskupohjia saa usein yrittäjäkursseilta. Pohdi siinä kaikkea kaikista näkökulmista, mikä tärkeintä pohdi tarkasti miltä asikaalta/asiakkailta saisit säännöllisen tulon. On hyvä myös muistaa että yrittäjänä vähintään 30% ajastasi menee sellaiseen mistä et voi kirjoittaa laskua. Itsellä tuo luku on jopa 50-60% !

Pakollisia kulujahan sinulle on YEL - vakuutus (täyttä shaissea). Erilaiset muut vakuutukset mitä sitten koet tarpeelliseksi, kirjanpito, puhelin, netti, jätehuoto, auto, vuorka (mahdollisesti) ja palkka. Tuolla 15 te liikevaihdolla olet myös alv-velvollinen. Jokaisella on oma kulurakenne, mutta siäsltäen edes jonkinlaisen palkan yritystä on vaikea pyörittää alta 2500 euron kuluja per kuukausi vaikkei olisi edes vuokrakuluja. Niin paljon noita kaikkia kuluja on. Siis jos tuottaa palvelua omalla kalustolla. Jos yritys on tyyliin nurkka omassa autotallissa tai aika/laskutusperustaista alihankintaa niin sitten on ihan eri asia. Itsellä kiinteät kulut ovat todella paljon korkeammat, vaikkei puhuta kuin yhden miehen puusepänliikkeestä.

En mitenkään halua lannistaa, päinvastoin yrittämisessä on paljon hyviä puolia. Kymmenen vuoden aikana itsellä on ehkä 5-10 päivää kun on ottanut päähän mennä töihin. Omalla kokemuksella haluan vain tuoda esille sen että homma kannattaa suunitella ja laskea todella hyvin. Ja liikeidea tulee olla hyvä. Itse kun läksin liikkeelle vähän turhan heppoisesti ja otin riskillä 50 000 euroa lainaa, niin en toivo kenekään tekevän samaa virhettä. Mutta jos sinulla on homma pienellä riskillä ja tukevalla pohjalla niin siitä vaan, eikun hihat heilumaan. Itselle on kiva tehdä hommia.

- Rami

ahu
-
Viestit: 559
Liittynyt: 24.7.2003 8:53

ViestiKirjoittaja ahu » 23.1.2011 13:13

Syksyllä kävin työlainsäädännön kurssia koulussa ja siellä kyllä opettaja yksiselitteisesti kertoi, että oman alan töitä ei saa tehdä, oman firman kautta, jos on toisessa firmassa samanaikaisesti töissä. Jopa firman suunnittelu on kielletty ollessa toisen palveluksessa, tämä oli opettajan kanta.

Putko
-
Viestit: 1564
Liittynyt: 1.8.2004 18:23
Viesti:

ViestiKirjoittaja Putko » 23.1.2011 13:20

Kannattaa muistaa et vuorokaudessa ei ole kun 24 tuntia ja viikossa vaan 7 päivää.

Paska paikka

ViestiKirjoittaja Paska paikka » 23.1.2011 13:34

"oman alan töitä ei saa tehdä, oman firman kautta, jos on toisessa firmassa samanaikaisesti töissä"

tuttu rekkakuski tuossa muutama kk sit kertoi että sen pomo itse ehdotti sille että ota multa auto lainaan ja perusta oman firman, ja siis se firma tekis samalle TA:lle töitä

kuten jo kerroin monestikin TA on hyvin positiivinen näissä hommissa kun omat turhat maksut vähenee.

mut jos oikein muistan siinä vaan on sellainen lakipykälä että jos sulla on oma firma niin et saa tehdä vain yhdelle firmalle töitä vaan pitäisi olla useampi asiakas (peekin tapauksessa ei taida olla sitä ongelma?)

Ramikoo
kyllä on erilaisia kuluja mut esim jos on jo auto niin eihän sitä vältämättä toista tarvi kun käytössä on jo yks?, samoin netti ja puhelin on varmaankin nykyään käytössä n.95% ihmisistä. eli ei siinä tuu uusia kuluja vaan ne samat vanhat jatkuu (tietty jos on enemmän kilometreja tarvitaan enemmän poltoainetta jne.)
Viimeksi muokannut Paska paikka, 23.1.2011 13:38. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

AziZ
-
Viestit: 511
Liittynyt: 7.8.2003 18:51

ViestiKirjoittaja AziZ » 23.1.2011 13:35

Putko: juuh, kysehän on siitä miten sen ajan käyttää :D

Kyllä yrittäminen hienoa on :) Sinuna ottaisin yhteyttä vaikka paikalliseen uusyrityskeskukseen :http://uusyrityskeskukset.fi/suomi/

Ite sain kovasti jelppiä omaan firmaan. Yhtiömuotoa kannattaa tosiaan Funtsia. Niin ja Oy:Stä voi nostaa myös hallituksen palkkiota, joka on siis yritykselle kevyemmillä kuluilla maksettavaa kuin palkka.

peeki
-
Viestit: 1311
Liittynyt: 3.9.2005 19:43

ViestiKirjoittaja peeki » 23.1.2011 13:38

Kiitos palautteesta!

Alv-velvolliseksi juuri ajattelinkin koska monet yritykset vaatii sitä. alle 8400 ei olisi mutta työkaveri suositteli että olisi heti alv-velvollinen..

Homma menee näin:

Urakalla pääasiassa konsultointi/kuntotarkastushommia sähköpuolella ym

Lukitusalalla uusien lukkojen myynti, asennus, sarjojen vaihto, avainten valmistus, päivystyspalvelu

Voipi jäädä vain haaveeksi sivutoiminen yrittäjyys; päätoimista minusta ei ikinä tule (molemmat vanhemmat olivat aikoinaan yksityisyrittäjiä) ja työpaikastani en luovu kovin helposti...

Harri
-
Viestit: 1829
Liittynyt: 26.7.2003 13:20

ViestiKirjoittaja Harri » 23.1.2011 13:43

Ei muuta kuin perustamaan vaan firmaa,

itselläni on ollut firma kohta 8 vuotta ja siitä viimeisen 5 vuotta täysipäiväisesti.
Yrittämisessä kuten kaikessa muussakin joutuu useat asiat opettelemaan aina kantapään kautta, mutta kyllä se aina palkitseekin sitten, vaikka välillä tuntuukin ylivoimaiselta. :)

Itse en koskaan ole oikeastaan ollut missään töissä vaan ihan kaupalliselta AMK- pohjalta perustin yrityksen jo kouluaikoina ja olin alussa koulussa ja "kesätöissäkin" alkuaikoina.

- Yhtiömuodoksi suosittelisin Ky:tä, "uskottavampi" ja selkeämpi kuin toiminimi, mutta kuitenkin selvästi kevyempi kuin Oy tuolla liike vaihdolla, mutta jos aiot toimintaa tulevaisuudessa laajentaa suoraan Oy:n perustaminen voi olla fiksua. Ja ALV- velvoilliseksi vaan suoraan.

Verotuksellisesti ei ole varmasti käytännössä noilla liikevaihdoilla eroa onko yritys Ky vai Oy...

- Yrittäjänä maksat YEL- vakuutusta, mutta kannattaa pitää kunnossa muutkin yrityksen vakuutukset, tapaturma ja mm toiminnan vastuuvakuutus (Josta yllä jo mainittiinkin!), omaisuuden vakuuttaminen. Arvioi myös ennakkoverosi realistisesti, jos (tmi / ky), jotta muistat myös maksaa verot ajallaan. Monella tuntuu tässä olevan se sudenkuoppa, unohdetaan pitää huolta, että palkkasumma on kohdallaan.

Kannattaa myös maksaa (järkevällä summalla) itselleen YEL- vakuutusta tai sitten hoitaa eläkerahat jonkin vapaaehtoisen eläkevakuutuksen tai jonkin muun sijoituksen kautta. Ettei käy niin, että maksaa 50v minimieläkettä itselleen, ettei sitten eläkkeelle joskus siirtyessään huomaa, että eläke on minimaalisen pieni ja muutakaan varallisuutta ei ole kertynyt...

- Yrittämisessä ei juuri ole mitään "poppakonsteja", mutta ystävystyminen esim lähipiirin yrittäjien kanssa on kullanarvoista- alasta riippumatta yritystoimintaa pyörittäneiltä saa arvokkaita vinkkejä

- Hyvä kirjanpitäjä on myös kullanarvoinen, kannattaa tutuilta yrittäjiltä kysellä vinkkiä.
Hyvän kirjanpitäjältä voit sitten kysellä neuvoja, kuinka mikäkin asia menee ja saatat säästyä tahattomilta virheiltä, joista tulee harmia

- Taloushallinto-ohjelma kannattaa ehkä kerralla pistää kuntoon, esim toimintaa ajattelee laajentavansa. Passelillakin pärjää alussa pitkään, mutta sähköisessä taloushallinnossa on tulevaisuus, eli suosittelen esim www.procountor.com , www.netbaron.fi , www.netvisor.fi -ohjelmia, joita pystyy käyttämään selaimen kautta missä vain

- Kannattaa tehdä jonkinlainen simppeli Business Plan, ainakin omaan mieleen ennen kuin hommaan lähtee:

- Mitä teen?
- Mikä on kilpailuetuni muihin vastaaviin yrityksiin verrattuna?
- Ketkä ovat asiakkaani?
- Realistinen budjetti: tulot, menot jne (vakuutuksista, tiloista, kirjanpidosta, mainostuksesta syntyy helposti monta pientä kulua, joista kasvaa suuri virta)

- Opettele Excelin käyttö, kullan arvoinen ohjelma ja sitä pitää vaan jaksaa hangata vaikka tuntuu, että olisi "oikeitakin" töitä. Tärkeintähän on sinulle se viivan alle jäävä osuus.

- Ja ennen kaikkea valmistaudu tekemään TÖITÄ, kliseisesti olet oman itsesi herra, mutta se tarkoittaa, että olet vastuussa kaikesta ja hommiasi ei tee kukaan muu kuin sinä itse.
Pitkää päivää varmasti tulee alussa ja pitkää päivää ja vastoinkäymisiä ja taistelua olemassa olostakin siinä väilläkin aina tasaisin väliajoin. Ole pitkäjännitteinen: puoli vuottakin on lyhyt aika

- Jos haluat olla joka päivä 16.30 kotona ja unohtaa työt siinä kohtaa, kannattaa pysyä vain palkkatöissä. Jos taas et pelkää työtä, saa kyllä omasta yrityksestä irti paljon ja on motivoivaa herätä aamulla töihin: "Mitä minä voisin tänään saavuttaa työpäivän aikana !" :)

Paska paikka

ViestiKirjoittaja Paska paikka » 23.1.2011 13:54

Vielä yks "tarina" :)
sukulainen perusti oman firman n.5v sitten, piti yritystä pari vuotta sit sai paremman tarjouksen firmasta jolle teki hommia, no sulki sit oman firman ja meni siihen töihin. ei tainut mennä edes vuotta kun otti lopputilin ja perusti taas oman firman :)

kuten harri sanoi olet oman itsesi herra.

ei muuta kun lasket, mietit ja perustat :D itselläkin erilaisia ideoita omasta firmasta mut sama tapaus en nykyisestä työpaikasta halua luopua monestakin syystä joten nyt näillä mennään mut jossakin välissä itselläkin tarkoitus hommata oma firma, onneks kokemusta perustamisesta on jo jonkun verran :D

Harri
-
Viestit: 1829
Liittynyt: 26.7.2003 13:20

ViestiKirjoittaja Harri » 23.1.2011 14:00

Ja lisätään vielä, että yrittäjänä on pakko sietää jatkuvaa pientä epävarmuutta ja olla valmis "muuttumaan" koko ajan. Kannattaa olla hiukan inhorealistinen ennemmin kuin ylioptimistinen, näin on yleensä jokin Plan B sitten valmiina, kun maailma yrityksen ympärillä muuttuu. :)

Voit olla 100% varma, että liikeidea, jolla lähdet nyt liikkeelle on muovautunut jo hiukan toiseksi jo vuoden, kahden jälkeen....

-jarkko-

ViestiKirjoittaja -jarkko- » 23.1.2011 20:09

-
Viimeksi muokannut -jarkko-, 30.11.2014 16:09. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

ramikoo
-
Viestit: 355
Liittynyt: 12.3.2009 21:27

ViestiKirjoittaja ramikoo » 24.1.2011 8:46

Yks kultainen neuvo. Täysi klisee mutta pitää täysin paikkaansa. Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot. Sulla on peeki hyvä pohja kun kaikki on jo olemassa, muistat vaan pitää kulurakenteen mahdollisimman yksinkertaisena ja pienenä. Siitä tuossa vihjasinkin että on eri asia jos ei tarvitse investoida, silloin niitä kuluja ei tule niin paljon.

Vielä tuosta YEL-vakuutuksesta. Tämä on oma mielpiteeni. Se kannattaa tehdä järkevälle summalle. Kuitenkin aika pienelle, koska tuon vakuutuksen tuotto on vain kertakaikkian surkea. Olkoonkin että tuon pohjalta määräytyy myös moni muu asia. Ota rinnalle säästötili tai vapaaehtoinen eläkevakuutus ja pidä yel siinä järkevällä tasolla. Sijoitat sitten ne oikeat eläkerahat sinne ihan oikeaan eläkerahastoon. Omalla kohdalla maksan joka toinen kuukausi ihan kunnon summan Yel maksua. Joskus vuonna 2048 siitä sitten saa jonkun 580 euroa kuukaudessa, kyllä on kissanpäivät. Jos saman summan sijoittaa eri tavalla ihan ilman riskiäkin on eläkepäivinä käytössä hieman eri rahat.

Ja Harri tuossa laittoikin erittäin hyvän listan asioista. Kirjanpitäjä on mielestäni asia missä ei kannata säästää. Tuo on myös valitettavasti totta että liian monen asian tässä hommassa oppii kantapään kautta. Oppirahat saa ihan uuden merkityksen kun kyseessä on oma yritys.

Paska paikka

ViestiKirjoittaja Paska paikka » 24.1.2011 17:39

Jarkko

eipä tainut isäukolla niin pahasti mennä jos kerran firma ollut pystyssä 30v?

peeki
-
Viestit: 1311
Liittynyt: 3.9.2005 19:43

ViestiKirjoittaja peeki » 24.1.2011 21:03

Tarviiko yel maksaa jos on sivutoiminen yrittäjä?

Tuo lukkohomma on kytenyt mielessä 7 vuotta, välillä enemmän, välillä vähemmän.Nyt kun saa oman sähköpätevyyden niin sen yhdistäminen liiketoimintaan ei tunnu ollenkaan hullummalta ajatukselta. Leipä tulee päivätöistä ja sivutoiminen homma on sitten sitä ylimääräistä. Koneet ja laitteet on molempiin hommiin ja pakettiauto löytyy ym. Tarkoitus ei todellakaan ole kykkiä jonkun raksatyömaalla vetämässä kaapelia iltaisin ja viikonloppuisin alle kolmenkympin tuntiliksalla vaan pääasiassa myydä lvis tavaroita, myöskin ehkä asentaa/hommata asentajia. Moni tekee itse iltaisin noita hommia omalla ok-työmaalla. Lukkohommat sitten erikseen, niissä teen töitä vain ja ainoastaan urakalla.

Ja sivutoimisesta yrittämisestähän tässä oli alunperin kyse

Janne_P
-
Viestit: 329
Liittynyt: 6.6.2006 21:56

ViestiKirjoittaja Janne_P » 25.1.2011 14:17

peeki kirjoitti:Tarkoitus ei todellakaan ole kykkiä jonkun raksatyömaalla vetämässä kaapelia iltaisin ja viikonloppuisin alle kolmenkympin tuntiliksalla


Nyt on kyllä pakko kysyä, että kuinka paljon sun päätoimen tuntipalkka oikein on ?

JSTre84
-
Viestit: 143
Liittynyt: 17.9.2006 2:28
Viesti:

ViestiKirjoittaja JSTre84 » 25.1.2011 14:26

Käsittääkseni YEL ei ole pakollinen, silloin mikäli lakisääteinen eläkevakuutus karttuu juuri esim. päivätyön kautta. Näin ollen sivutoimisena et ole PAKOTETTU maksamaan YEL-maksuja. Jos olen väärässä, niin sitten tuo YEL-maksu on pakollinen mikäli teet vuodessa töitä n. 6xxx€ (en muista tarkkaa lukemaa) "arvosta". Eli työmäärän joka vastaisi reilun 6000e palkkaa.

Melko riskitöntähän tuo sinun sivutoiminen bisnes vaikuttaisi olevan, mikäli kiinteät kustannukset ovat aikalailla minimissä. Eli jos on omat tilat sun muut, eikä tarvitse pitää mitään suurta varastoa tms.
Itse toimin pankkityön ohessa sivutoimisen liiketoiminnan pyörittäjänä (pussibisnes: JAS Design), ja toimin toiminimellä. Ensimetristä sain apua alkuun, ja sitten vain kovasti olen toimintaan tarvittavaa tietoa poiminut mm. verottajan sivuilta jne.

YEL-maksuista vielä sen verran, että tuossa kannattaa huomioida myös se, että mikä mahtaa olla sitten joskus koko eläkkeiden maksun laita. Maailma muuttuu koko ajan ja eduskunnassa asiat sitä myötä. Lisäksi kaikki maksamasi YEL-maksut valuvat hukkaan sellaisessa tapauksessa, että satut kuolemaan ennen eläkeikää. Olet maksanut eläkemaksuja X määrän, josta sitten perillisesi eivät saa mitään. Näin ollen jokin tasapaino kannattaa löytää, jossa maksat YEL-maksuja, mutta sitten sijoitat osan myös "maalliseen" kiinteään omaisuuteen (tai edes säästötilille). Mahdollisessa kuolemantapauksessa perillisillesikin jää näin jotain käteen...
Melko paljon tietoa löytyy myös kauppalehden keskustelupalstalta yrittäjät osiosta, kunhan muistat vain suodattaa osan teksteistä! Aivan kuten monilla muillakin foorumeilla...
yrittajat24.fi on myös käyttökelpoinen sivusto josta saattaa apua kysymyksiin löytyä jo valmiiksi käsiteltynä.

Tsemppiä ja jaksamista mahdolliseen sivubisneksen pyörittämiseen! Stressitöntä se ei missään tapauksessa ole! ;)

peeki
-
Viestit: 1311
Liittynyt: 3.9.2005 19:43

ViestiKirjoittaja peeki » 25.1.2011 20:33

Päätoimen palkka on varmaan samaa kuin muillalin sähkäriduunareilla. Mutta kysehän olikin millä rahalla menen iltaisin/viikonloppuisin tekemään töitä.

Pitääkin ruveta selaileen tuota yrittäjäsivustoa josko vähän saisi vinkkejä...

tepi3
-
Viestit: 652
Liittynyt: 15.5.2007 13:49
Viesti:

ViestiKirjoittaja tepi3 » 25.1.2011 20:51

Täytyy Peeki hattua nostaa, jos jaksat tuon homman hoitaa kunnialla.

Tästä toivoisin että kun/ jos rupeat sivutoimiseksi yrittäjäksi, niin voisitko kertoa koko yleisölle näistä asioista:

- Mitä vaadittiin alkuun pääsyyn?
- Mitkä asiat yllättivät?
- Onko mielestäsi ollut vaivan väärtti?

Nämä kysymykset askarruttavat monia aloitusta harkitsevia yrittäjiä.

Kiitos ja onnea!!

hexxi
-
Viestit: 265
Liittynyt: 15.8.2003 12:43

ViestiKirjoittaja hexxi » 31.1.2011 17:43

Miten muuten verottaja on sen estänyt etten voisi perustaa yritystä ja ostella tavaroita (työkaluja ym.) ilman arvolisäveroa ja käyttää niitä kuitenkin omiin harrastuksiin? Jos firmalla ei ole myyntiä niin joutuuko maksamatta jääneet arvonlisäverot maksaan takaisin jälkikäteen?

Itse asiassa tarvetta olisi firmalle että pääsisi asiakkaaksi tiettyihin firmoihin jotka myyvät esim. työkaluja ja tuotteita ammattikäyttöön joita ei tavallisesta rautakaupasta saa. Motivaationa ei siis niin ikään rahan säästö.

Mihin virastoon mun pitää mennä että saisin perustettua virallisesti yrityksen ja saisin sen ALV-numeron?

-VariAntti-
-
Viestit: 1219
Liittynyt: 31.10.2004 21:43

ViestiKirjoittaja -VariAntti- » 31.1.2011 18:32

Nii siis kyllähän se yrittäjä maksaa kaikesta Alv:n ostettaessa ihan samanlailla kun muutkin. Sitten kun yrittäjä laskuttaa työtään niin hän saa pitää siitä hänelle maksetusta Alv:sta sen mitä on ostoissa käyttänyt.

Siis jos yrittäjä laskuttaa 1000€ + alv 230€ ja ostaa samassa kuussa 100€ + alv 23€ työkaluja, joutuu hän tilittämään verottajalle 230-23=207€ veroa. Noin yksinkertaistettuna.

ramikoo
-
Viestit: 355
Liittynyt: 12.3.2009 21:27

ViestiKirjoittaja ramikoo » 2.2.2011 11:52

Verottaja on myös tarkkana siitä että jos yritys hankkii jatkuvasti uutta kalustoa, mutta myyntiä ei ole vastaavaa tai loogista määrää niin epäilyt sattavat herätä. Hankinnat tulee olla myös loogisia yrityksen toimialaan nähden. Joissain tapauksissa myös työkaluliikkeet vaativat 5000 euron vuosiostoja, jotta tili suostutaan avaamaan.Näin ainakin itsellä. Poikkeuksia on myös varmasti ja ainahan voi pyytää käteisalennusta yritysostosta.

Tuossa alv:ssä on myös se puoli että jos toiminta jää alle alv-velvollisuus rajan, etkä veloita laskussa alv:tä niin silloin kaikki alv:n sisältävät ostot ovat sillä hetkellä "vähennyskelvottomia". Synyy siis negatiivista veroa, kun teet ostoja jotka sisältävät vähennettävän veron. No kaiketi sen voi hakea myös sivutoiminen valtiolta maksuun jälkikäteen.

dr_ink
-
Viestit: 877
Liittynyt: 16.8.2005 18:51
Viesti:

ViestiKirjoittaja dr_ink » 4.2.2011 21:33

Jos oman yrityksen toimenkuva liippaa läheltä oikean työnantajan toimenkuvaa voi tulla ongelmia. Monet yritykset kun kieltää sopimuksissaan "kilpailijoille" työskentelyn ja muistaakseni tämä on ihan jossain lakitekstissäkin.


Homma ei ole ihan noin yksiselitteinen kun sitä joskus tutkiskelin.
Eli kukaan ei voi kieltää sinua harjoittamasta ammattiasi ja toisaalta, jos teet samaa hommaa työntekijänä ja yrittäjänä on työnantajasi velvollisuus toteen näyttää että oma yrityksesi on heidän kilpailijansa, tämän toteen näyttäminen ei välttämättä liene helpointa. Toisaalta taas jos haluaa säilyttää työpaikkansa lienee suositeltavaa keskustella asiasta oman esimiehen/yrityksen johdon kanssa.

Syksyllä kävin työlainsäädännön kurssia koulussa ja siellä kyllä opettaja yksiselitteisesti kertoi, että oman alan töitä ei saa tehdä, oman firman kautta, jos on toisessa firmassa samanaikaisesti töissä. Jopa firman suunnittelu on kielletty ollessa toisen palveluksessa, tämä oli opettajan kanta.


Asia on näin jos olet esimies asemassa ja sinulla on erikseen tehty ns. "johtajasopimus":
Tavallisella "rividuunarilla" on suomessa kyllä kohtuu hyvät oikeudet ja mahdollisuudet.
Mutta tässäkin tullaa siihen että kannattaako se ns."leipätyö" riskeerata.

Paska paikka

ViestiKirjoittaja Paska paikka » 4.2.2011 21:51

Kysymys peekille, onko se idea minkä firman meinasit perustaa ja se työ mitä nyt teet samat? kun tässä on tullu paljon juttua miten TA suhtautuis siihen, mut onko ne edes saman alan hommia?

Sabe
-
Viestit: 9
Liittynyt: 29.1.2011 15:50

ViestiKirjoittaja Sabe » 5.2.2011 0:34

Tuosta yritysmuodosta vielä. Jos perustat firman toiminimeksi niin olet vastuussa siitä koko omaisuudellasi meni hyvin tai ei ! Varoituksen sana vain.

Paska paikka

ViestiKirjoittaja Paska paikka » 5.2.2011 2:08

Mutta jos on tmi jonka tulot olis n.15k/vuosi, on oma auto, työkalut jne niin tuskin peeki on ottamassa mitään 100k lainoja firmalle? ja samalla hän on vastuussa oli tmi tai oy jos hän on ainut työntekijä, toimitusjohtaja jne jne jne.

tepi3
-
Viestit: 652
Liittynyt: 15.5.2007 13:49
Viesti:

ViestiKirjoittaja tepi3 » 5.2.2011 9:23

Tmi tosiaan vastaa kaikesta, myös MOKISTA, eli oikeastaan tuo on todennäköisin kompastukivi. Jos ei ole kunnon vakuutuksia, voipi tulla kalliiksi jos vaikka jonkun kartano palaa virheellisen asennuksen seurauksena...

Oy:ssä ymmärtääkseni olet kyllä vastuussa, mutta tässä muodossa taisi olla (huom. taisi...) että yritys vastaa mokista, eli yrityksen omistajat vastaavat omistus osillaan yrityksen virheistä. Eli Peeki omistaa vaikka 80% yrityksen osakkeista ja vaikkapa kumminkaimankaveri loput 20% , niin vastuun jako menee tältäosin myös jotenkin näin, viisaammat korjatkoon.

Mutta perusidea oli kuitenkin Tmi toimii omalla omaisuudellaan, Oy yrityksen rahoilla.

Edelleen olen sitä mieltä, että tuo Oy on hieman liian raskas tuolle liikevaihdolle, Tmi on parempi alkuun. Tuon pystyy sitten muuttamaan mikäli tarpeelliseksi näkee.

ESIM: aikaisempi työnantajani teki rahaa Tmi statuksella, niin kauan kun hänellä oli riittävästi menoja ja lainoja, verojen kannalta tuo oli toimiva yhtiömuoto. Kun lainat oli maksettu, kun yritys alkoikin tuottamaan reippaasti, hän päätti muuttaa yritysmuodon Oy muotoon ja sai verotuksen toimimaan huomattavasti inhimillisemmin.

A.Paaaho
-
Viestit: 400
Liittynyt: 9.9.2003 21:05

ViestiKirjoittaja A.Paaaho » 5.2.2011 10:12

Lainaanpa vähän topiccia kun näkyy olevan niin paljon tietoa täällä tarjolla.

Kuinka pitäviä nuo työsopimukseen kirjattavat ehdot kilpailu kielloista on kun sinne on kirjattu että ei saa alkaa harjoittamaan kilpailevaa toimintaa irtisanoutumista seuraavan puolen vuoden aikana. Eli jos irtisanon itseni niin pitääkö paikkaansa että en saa alkaa tekemään samaa hommaa omiin nimiin? Kyseessähän on sitten myyntiala.

tepi3
-
Viestit: 652
Liittynyt: 15.5.2007 13:49
Viesti:

ViestiKirjoittaja tepi3 » 5.2.2011 12:06

^^ taitaa riippua paljon työehtosopimuksesta ja jos sellaista ei ole, niin työntekijän ja työnantajan välinen sopimushan tuon määrittää. Eli ei muutakun Tes:ssiä selailemaan...

Jos haluaa urakkaa helpottaa ja yritys/ liitto tarjoaa lakipalveluita, kannattaa olla heihin yhteydessä, sieltä saa varmimman tiedon.

vk
-
Viestit: 1871
Liittynyt: 28.11.2004 16:07

ViestiKirjoittaja vk » 5.2.2011 13:06

Jos työsopimukseen on kirjattu kilpailukieltopykälä niin siihen on myös täytynyt kirjata sen rikkomisesta seuraava sanktio. Jos sanktiota ei ole määrätty niin kielto on voimaton. Jos sanktio on määrätty niin sen maksamalla siitä selviää. Näin meille ainakin opetettiin kuukausi sitten henkilöliikenneyrittäjäkoulutuksessa.

bo boot
-
Viestit: 22
Liittynyt: 6.1.2011 17:29

Moniko pyörittää firmaa oman työn lisäksi?

ViestiKirjoittaja bo boot » 18.2.2011 14:34

Hmmh. Osaisiko kukaan kertoa kokemus- tai tietopohjalta kuinka ryhdytään auton aftermarket-osien myyjäksi ansaitsemistarkoituksessa? Haetaanko starttirahaa ja lunastetaan tehtaalta ko. rahalla osat ja myydään voitolla pois, vai myydäänkö tehtaan lukuun ja saadaan provisio?

Juurikin jotain Autonhoito.comin tyylistä?

tepi3
-
Viestit: 652
Liittynyt: 15.5.2007 13:49
Viesti:

ViestiKirjoittaja tepi3 » 18.2.2011 16:55

Yleensä kaupankäynti on kannattavampaa, jos myydään voitolla... :D

Mutta asiaan...

Ymmärtääkseni valtaosa varaosista tulee tukun, eli Koivunen Oy. kautta. Näin ainakin varaosa laakit toimii.


Jos rupeta after-osia kaupittelemaan, niin tod. näk. osien hankintaa sieltä mistä niitä saa, eli tehtaalta, varaosa firmoilta, jne. Yleisimmin bisnes pyörii laskutuksella, eli sinä tilaat osat toimittajalta ja toimittaja lähettää laskun tilatusta tavarasta. Ennen laskun maksua tietenkin sinä olet myynyt osat tai hankkinut sen verran pääomaa, että laskun saa maksettua. Oliko viisaammat näin, että yritysten välisessä kaupassa pyöritään 0% Alv:llä?

Nettikaupan perustaminen on helpoin tapa aloittaa bisnekset, toimitiloja ei välttämättä tarvitse vuokrata, ylläpito on kohtuullisen helppoa ja aloitus kulut ovat melko pienet. Samalla voi testata, miten tavara liikkuu, jos kysyntää on, kannattaa miettiä tarkoin pystytkö myymään osia myös suoralla kaupalla asiakkaalle.

Katteen määrittää osan hankintahinta ja muut kulut eli osa maksaa sinulle 10€, sinä lisäät siihen arvonlisäveron 23% ja oman katteen, mikä koostuu firmalle jäävästä osuudesta. Tämä osuus taas lasketaan firman juoksevien kulujen ja halutun voiton summana.

Kannattaa kuitenkin hieman tehdä tutkimusta kilpailijoista ja ottaa selville millä hinnalla heiltä osan saa ja miettiä pystyykö heidän kanssaan kilpailemaan hinnassa vai jossain muussa osa-alueessa ( toimitus nopeus, takuu, jne.)

Niin ja pidä varaston arvo mahdollisimman pienenä, mikäli mahdollista, koska eihän sitä pääomaa kannata varastoon, tavaraan sijoittaa vaan siihen myytävään tuotteeseen. Eli ei kannata hankkia kaikkea varastoon, mikäli tavaraa on saatavilla toimittajilta nopealla toimituksella.

Tässä nyt ihan yrittämisestä kiinnostuneen ihmisen ajatuksia...

vk
-
Viestit: 1871
Liittynyt: 28.11.2004 16:07

ViestiKirjoittaja vk » 18.2.2011 17:54

Starttiraha ei ole mikään sijoitettu alkupääoma vaan aloittavan yritystoiminnan tappiota tuottavien ensikuukausien ajaksi tarkoitettu yrittäjän palkka. Pieni sellainen, mutta ihan kiva lisä. Harva bisnes alkaa heti ekasta päivästä kukoitamaan joten starttiraha on sinänsä kiva lisä siihen vaiheeseen. Siihen vaan perhana tottuu ja sitte ku se loppuu niin saa taas ihmetellä.

Käykää hyvät ihmiset joku kurssi ennenkuin aloitatte yrityksen. Nämä verotusasiat ei oo vaikeita muttei niistä normijamppa tiedä mitään kun sen ei tarvi tietää.

Yritysten välillä ALV maksetaan, mutta toisesta päästä se sitten vähennetään eli plus-miinus-nolla.
Jos ostat yritykselle 123 euron kännykän niin sun lompakosta lähtee 123 euroa, mutta 23 euroa saat vähentää veroista joita tilität verottajalle.eli 100e oli puhelimen kustannus.
Jos myyt spoilerin asiakkaalle 100 eurolla niin sinä saat siitä 81,30 euroa. Loppu 18,70 euroa menee verottajalle vaikka sinä saatkin rahaa pitää hetken ajan kassassa.
ÄLÄ SIIS TUHLAA SITÄ RAHAA. Tähän virheeseen kaatuu mikä tahansa yritys.

Hervast
-
Viestit: 352
Liittynyt: 23.7.2003 22:29

ViestiKirjoittaja Hervast » 21.2.2011 13:32

Itselläni maa/metsätalousyritys joka on perustamisestaan lähtien tuottanut tappiota joka vuosi. Huono sikäli että kaikkia poistoja ja vähennyksiä ei silloin pysty täysimääräisesti hyödyntämään. Mut ei tuohon verottaja ole puuttunut, kai se kuuluu asiaan maatalousyrityksessä...

Alvia on joutunut palauttamaan joka vuosi, se lieneekin edellytys että homma pyörii. Sehän kertoo että myyntiä on enempi kuin vähennettäviä menoja, eli kassavirta plussan puolella.

Tuosta pakusta tuli mieleeni, kysyjä joutuu omaa autoaan firman ajoissa käyttäessään pitämään tarkkaa ajopäiväkirjaa firman toimintaan liittyvistä ajoista. Jotkin maatalousyrittäjät ovat todenneet tuon senverran monimutkaiseksi että paku/lava-auto tms. on firman kalustossa 100% ja toinen auto on sitten yksityisiin ajoihin. Tällöin selkeytyy myös polttoainekulujen vähennykset ja huolto ym. ylläpitokulut. (tai no jos nyt selkeästä voi verotuksen suhteen puhua)

Ja ymmärrän hyvin sen miksi moni tekee nuo sivuhommat "kuutamourakkoina". Kuten edeltä voi lukea on sivutoimisenkin firman pyörittäminen tehty suomessa melkoisen hankalaksi byrokraattien toimesta. Niistä prkl pienistä sivukuista kasvaa toiminnan pyöriessä melko suuri summa. Monilla yrittäjillä on myös mopo karannut käsistä noiden hankintojen suhteen. "kun ne on vähennettävää menoa..." Hankinnat olis aina maltettava pitää järkevinä suhteessa liikevaihtoon eikä sortua tilinpäätösostoihin.


Palaa sivulle “Yleinen - muut aiheet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 26 vierailijaa